Vidoši – Livno, 1. ožujka 2014.

 

Krštenja u župama Livno i Vidoši

 

U subotu 1. ožujka pomoćni banjolučki biskup mons. fra Marko Semren krstio je šesto dijete obitelji Džeko iz Vidoša, a u župi Livno bilo je četvero djece na krštenju, među kojima je obitelj Kasalo također krstila šesto dijete

 

U subotu 1. ožujka pomoćni banjolučki biskup mons. fra Marko Semren krstio je šesto dijete obitelji Ranka i Ljubice Džeko u župi Vidoši. Euharistijsko slavlje bilo je u 9 sati u župnoj crkvi, a u koncelebraciji s biskupom bio je i župnik fra Pere Kuliš. Obitelj Džeko sada ima tri sina i tri kćeri, a najmlađi član - sin, novokrštenik zove se Srećko. Na koncu misnog slavlja uslijedio je svečani blagoslov, a nakon toga župnik i biskup uputili su im iskrene čestitke.

 

Također je biskup Semren imao obred krštenja u župi Livno u 11 sati. Tamo je četvero djece primilo krštenje, a prisutna među njima - obitelj Kasalo (Kazimir i Stanislava) krstili su svoje šesto dijete, kći Jelenu. Misno slavlje predvodio je biskup Semren, a u koncelebraciji su bili livanjski župnik fra Vinko Sičaja, župni vikar fra Ivica Baketarić i župni vikar iz Busovače fra Vinko Tomas (fra Vice).

 

U svojoj propovijedi biskup fra Marko je kazao da je dijete najveći Božji dar i najveće bogatstvo za svaku obitelj. Isusovo krštenje istaknuo je kao bitni sadržaj našega krštenja. Krštenje uvodi dijete u zajednicu da bude među mnogom braćom Isusovom. Svi su kršćani Kristovi učenici i imaju zadaću naviještanja Kristova evanđelja na zemlji. Život je čudan; nikad čovjek ne zna kad će doći kraj ovozemaljskog djelovanja, jer jedini koji upravlja budućnošću i koji ima sve u svojim rukama jest Bog. Kršćanin je pozvan da naviješta evanđelje i da živi od Božje ljubavi na zemlji. Sam čin krštenja upućuje na križ koji je simbol ljubavi koju je Krist prikazao za čovječanstvo. Voda čisti nečistoću s tijela, ali isto tako i nečistoću duše. Tako je Isusovo krštenje simbol za prelazak iz ropstva u slobodu. Krštenje je također trenutak nove ljudskosti i novog čovječanstva. Čovjek se rađa dva puta: prvo rođenje jest ono tjelesno, a drugo - kada postajemo djeca Božja s pravom na obećanje svetosti i sreće. Voda dakle u krštenju posjeduje Božansku moć i snagu jer, kako kaže sam Isus: „Ako se tko ne rodi iz vode i Duha Svetoga, taj neće ući u Kraljevstvo Božje.“

 

Ovo su nesvakidašnji događaji u današnjim vremenima, ali poticaj za darivanje novog života treba tražiti kod Boga jer je On sve darovao iz ljubavi. Božji su nacrti za svakog pojedinca puni ljubavi i stoga se ne treba plašiti imati djecu. To je kazao biskup na kraju mise s velikom radošću. Livanjski župnik fra Vinko Sičaja zahvalio je i čestitao obiteljima na ovom događaju nakon čega je uslijedio završni svečani blagoslov.

 

Fra Stjepan Antolović