Gorica – Livno, 21. travnja 2014.

 

Koncert duhovne glazbe

 

U ponedjeljak, na drugi dan Uskrsa u goričkoj samostanskoj crkvi održan je koncert povodom 22. obljetnice obrane Livna s početkom u 19 sati. Nastupile su dvije vokalne skupine: „Schola cantorum“ Umjetničke Akademije u Splitu i Mješoviti pjevački zbor „Vox animae“ iz Splita

 

Na uskrsni ponedjeljak 21. travnja u goričkoj je samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla održan koncert duhovne glazbe povodom 22. obljetnice obrane Livna s početkom u 19 sati. Općina Livno glavni je organizator ovog projekta i na inicijativu profesorice glazbene kulture, gospođe Katarine Džeko, ugostila je dvije vokalne skupine iz Splita koje su poznate po uspješnim nastupima i osvajanjima brojnih nagrada na domaćim, ali i međunarodnim smotrama. Gosti su bili „Schola cantorum“ s Umjetničke Akademije pod vodstvom dirigentice, profesorice Sare Dodig, te mješoviti pjevački zbor „Vox animae“ po vodstvom dirigenta profesora Tomislava Veršića.

 

Općinu Livno predstavljala je, a ujedno i animirala cjelovečernji program, gospođa Silvija Brčić. Na početku je uputila riječi dobrodošlice i uskrsnu čestitku pjevačkim skupinama, fratrima, profesorici Katarini Džeko i posjetiteljima, a nakon toga gorički je gvardijan fra Miroslav Ištuk također pozdravio goste. Prvi su nastupili „Schola cantorum“ koji su otpjevali deset skladbi. Najčešće pjevaju gregorijanske korale u izvornom obliku. Skupina broji petnaest članova. Drugi su nastupili Mješoviti pjevački zbor „Vox animae“ otpjevavši sedam skladbi. Oni djeluju samostalno, a repertoar skladbi koje izvode jesu poznata djela od vremena renesanse pa sve do suvremenih modernih uradaka 21. stoljeća. Prvi su nastup u inozemstvu imali upravo u goričkoj samostanskoj crkvi 2009. godine.

 

Gorička crkva bila je ispunjena slušateljima koji su uživali u prekrasnim gregorijanskim koralima ali i ostalim višeglasnim skladbama. Na koncu je gvardijan fra Miroslav poklonio dvije monografije livanjskog franjevačkog samostana voditeljima skupina u znak zahvale za sudjelovanje i gostovanje. Potom je nastavljeno druženje u samostanskoj blagovaonici uz okrjepu i pjesmu. Tom prigodom su novaci Bosne Srebrene zasvirali nekoliko uskrsnih pjesama na tamburicama. Nakon toga gosti su se uputili natrag svojim domovima u Split.

 

 

Fra Stjepan Antolović