Čuklić, 1-3. Ožujka 2013.

 


Duhovna obnova u Čukliću


U župi sv. Ante Padovanskog u Čukliću održane su duhovne vježbe za puk ove župe.

 

Duhovne vježbe trajale su od 1. do 3. ožujka, a predvodio ih je fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Ove duhovne vježbe, budući da je ovo godina vjere, bile su usmjerene na razmišljana o vjeri te o čistom životu pred Bogom. Počele su u petak 1. Ožujka pobožnošću puta križa i svetom misom u filijalnoj crkvi u Prologu. Isti sadržaj odvio se i u župnoj crkvi u Čukliću. Fra Josip je kroz misna čitanja toga dana dao nekoliko tema za razmišljanje. Razmišljanja su usmjerena na čist život pred Bogom, koji uslijed zamamnosti ovog svijeta može postati takav da se Bogu zapravo u cijelom našem životu dadne zadnje mjesto. Prvo čitanje bilo je o Josipu i njegovoj braći, koja ga iz ljubomore najprije žele ubiti, ali ga ipak prodaju kao roblje u Egipat. Evanđelje je govorilo o vinogradarima koji su se željeli riješiti slugu i samoga sina vlasnikova. Ova priča simbolično govori o Kraljevstvu Božjemu koje neki uporno odbacuju. Fra Josip je naglasio da pazimo u svom vjerničkom životu na „pravdanje“ svojeg vlastitog egoizma i interesa u ime Boga. Subota je bila posvećena mladima, koji su se odazvali u velikom broju, njih pedesetak iz župe Čuklić i desetak iz susjedne župa Bila. Pokušao im je staviti naglasak na slobodu u vjeri, u kojoj trebaju izgraditi svoj stav. Vjera ni u kojem slučaju ne smije trpiti servilnost, podanišvo, „potrčnost“, jer servilnost ne izgrađuje prave vjernike. Osobe koje vjeruju u Boga samo zato što im to nalaže Biblija i zakoni, servilni su i nisu sposobni stvoriti stav ni prema Bogu ni prema ljudima. Opomenuo je i na vjeru iz interesa. Kada god se vjeruje iz osobnog interesa, ta vjera propada jer Bog koji kuša i ljubi nije središte, nego interes koji će se možda ostvariti ili ne. Pogrešno je imati takav stav. Vjera je ona koja zahtijeva mijenjanje savijesti, ona je obraćenje i neprestani hod ka Bogu.


U nedjelju fra Josip je imao obje mise u župnoj crkvi, a i onu u filijalnoj crkvi u Prologu. Fra Josip se u svojoj propovjedi osvrnuo na misna čitanja koja također govore o stavu i interesu u vjeri. Naglasio je da interes odbacuje vjeru, a vjera ništi interes i da budemo spremni oduprijeti se svakoj zamamnosti ovog svijeta jer uistinu vrijedi živjeti u čvrstoj i iskrenoj vjeri u Boga. Svetom misom u Prologu završile su ove duhovne vježbe. Nadajmo se da su uistinu ostavile na župljane nekog traga i da će pogotovo sada preispitati svoju vjeru u ovoj posebnoj godini koja je predstavljena kao „godina vjere“.


Važno je spomenuti da je u subotu, 23. veljače s. Blaženka Franjičević održala malu duhovnu obnovu na koju se odazvao lijep broj mladih. Okvirna tema ovoga susreta bila je „ Obrati se i vjeruj Evanđelju.“.