Gorica - Livno, 28. ožujka 2013.

 

 

Drugima biti kruh 


U samostanskoj crkvi na Gorici proslavljena misa Večere Gospodnje


Na Veliki Četvrtak Crkva se sjeća ustanovljenja otajstva Euharistije na Posljednjoj večeri. I u samostanskoj crkvi na Gorici proslavljena je svečana misa, kojom je ujedno započelo i Vazmeno trodnevlje. Na ovoj osobito svečanoj misi kršćani se prisjećaju oproštajnih trenutaka Isusa i njegovih učenika. Isus još jednom i očito objavljuje svoj život kao kruh za druge i tako u ovome događaju večere sažimlje svoj zemaljski život.


Misu na Gorici predvodio je fra Anđelko Barun, član goričke samostanske zajednice. Uz njega su koncelebrali ostali svećenici iz samostana na Gorici, svećenici iz livanjske župe te vikar provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula. U svojoj propovijedi fra Anđelko je pred puk stavio značenje ovoga događaja, na kojemu se ustanovio svećenički red i životu se vratilo izvorna svetost u radosnom služenju i ljubavi. Fra Anđelko je posebno pozvao sav narod da, kao oni koji idu za Učiteljem, jedni drugima budu “kruh” i radost. Nakon pričesti i popričesne molitve, posvećene hostije prenesene su na oltar Srca Isusova. Poslije toga uslijedilo je kratko klanjanje pred oltarom Srca Isusova nakon kojega su se vjernici razišli u tišini.

Ovi obredi, koji nas nakratko zbune i izvuku iz uobičajenosti, ukazuju da se nešto veliko sprema. Treba samo biti svjestan da se sve događa poradi čovjeka, da ga se pridruži događaju Života koji slijedi.


Poslije svete mise samostanskoj su se zajednici na svečanoj večeri pridružili i ostali fratri livanjskog distrikta kako bi proslavili ustanovljenje svećeničkog reda.