Gorica - Livno, 24. ožujka 2013.

 

Cvjetnica

 

U nedjelju 24. ožujka ove godine proslavljena je nedjelja muke Gospodnje kojom započinje Veliki tjedan


Na ovaj dan Crkva se pridružuje klicanju naroda koji je dočekao Isusa Krista na ulasku u Jeruzalem. I u samostanskoj crkvi na Gorici u Livnu slavljena je sveta misa. Na misi je, umjesto navještaja Evanđelja, pjevan uglazbljeni tekst muke po Luki, a pjevanje je uzveličao mješoviti zbor župe Livno. Ulozi pisca glas je posudio provincijski vikar fra Marijan Karaula, a ulozi Isusa fra Bogdan Jolić, član goričke samostanske zajednice, koji je i predvodio misno slavlje. Uz njega su koncelebrirali fra Marijan Karaula, gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk i drugi fratri iz livanjske župe i iz samostana na Gorici. Propovijedao je gorički samostanski vikar fra Tvrtko Vrdoljak.


Proslava je počela svečanom procesijom. U njoj su s maslinovim grančicama u ruci, podsjećajući na narod iz Evanđelja, išli ministranti, novaci i svećenici. Na ulazu u crkvu fra Bogdan je najprije blagoslovio maslinove grančice i narod, a potom započeo misno slavlje. Fra Tvrtko Vrdoljak je u svome govoru okarakterizirao neke važne likove koji su bili prisutni u posljednjim trenucima Isusova života. Svaki od tih likova postoji i u nama i odlučuje za ili protiv Svjetla koje dolazi u Kristu.

 

Ovaj događaj muke, koji je Bog ostvario poradi čovjeka, uvijek stavlja čovjeka u pravi kontekst njegova života. Čovjek je malen i njegovo oholo nastojanje da sam postane Bog razbija se otajstvenim životom Boga koji postaje sluga i biva ostavljen na križu. Neka čovjek odsada osluškuje što mu Bog nudi s križa.