Gorica-Livno, 6. siječnja 2013.

 

Bogojavljenje - Blagoslov samostana


Na nedjelju Bogojavljenja, po običaju, obavljen je blagoslov Franjevačkoga samostana na Gorici i susjednog samostana sestara franjevki na Gorici

 

Nakon pučke mise malena procesija, sastavljena od meštra, novaka i gvardijana fra Miroslava Ištuka, krenula je iz sakristije prema fratarskoj razgovornici, gdje su čekali ostali članovi samostanske zajednice. Ondje je gvardijan izrekao blagoslovnu molitvu, dekan novaka čitao je biblijsko čitanje i psalam, a odlomak evanđelja pročitao je meštar fra Marko Ešegović. Nakon toga procesija je krenula dalje, u blagoslivljanje svih prostorija u samostanu u kojima se boravi i radi. Novaci su nosili križ, svijeću, posvećenu vodu, kadionik i košaru za darove jer je običaj nadariti onoga tko donosi blagoslov. Za vrijeme blagoslivljanja pjevali su božićne pjesme.


Poslije podne novaci , meštar, gvardijan i samostanski vikar fra Tvrko Vrdoljak zaputili su se u susjedni, sestarski samostan. Tamo su zajedno sa sestrama izmolili večernju molitvu, a zatim su krenuli u obilazak prostorija blagoslivljajući njih i njihove žitelje. Nakon blagoslova svi su se okupili na svečanoj večeri u sestarskoj blagovaonici.


Ovaj maleni događaj govori o suživotu čovjeka s Bogom, koji ulazi u čovjekovu svakodnevicu. On čovjeku donosi svjetlo, krsnu vodu iz koje čovjek izranja u novi život, miris i križ koji je forma Božje ljubavi koja ide do kraja.