Vidoši - Livno, 15. kolovoza 2013.

 

„Blažena Djevica Marija – velika do Boga“

 

Mnoštvo puka okupilo se na današnjoj svetkovini u župi Vidoši kako bi proslavili Uznesenja Blažene Djevice Marije. Premda se u mnogim livanjskim župama posebno slavi ova svetkovina, neosporno je da su Vidoši zauzeli posebno mjesto u srcima ljudi

 

Mnoštvo puka, uglavnom hodočasnika, okupljalo se na misama trodnevnicama u Vidošima u večernjim satima, ispovjedili su svoje živote, olakšali svoje srce i umirili savjest. U ponedjeljak, 12. kolovoza, i u utorak 13. kolovoza, svete mise je predvodio velečasni Anto Vidović, prošlogodišnji mladomisnik iz Vidoša, a misu uočnicu, klanjanje i procesiju, 14. kolovoza predvodio je fra Mirko Filipović, samostanski i župni vikar na Plehanu.

U četvrtak, 15. kolovoza u župi Vidoši proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misna slavlja bila su u 7 (misa za domaćice), 8.30 i svečana pučka misa u 11.00 sati. Pučku misu predvodio je fra Mirko Filipović, a na početku je župnik fra Pere Kuliš uputio pozdrav i dobrodošlicu svim svećenicima i puku. U svojoj propovijedi fra Mirko je naglasio činjenicu u kojoj se očituje važnost veličine Blažene Djevice Marije. Ispripovjedio je da je ona bila obična žena iz Nazareta, mjesta koje se nalazi na rubu rubova u Galileji, prava seoska djevojka koja iza sebe nije ostavila nikakvu posebnu učenost. Obitelj joj je bila siromašna, doslovce bila je Nitko i Ništa. Za Blaženu Djevicu Mariju kazao je i to da je ona „žena u potpunoj sjeni“, a njezino se štovanje očituje samo u Božjim djelima. Poruka koju je fra Mirko uputio narodu je da se ne trebamo bojati malenosti u životu i da se ljudska veličina ne očituje u ljudskim djelima, nego u Božjim. Ljudima je danas „maleno“ postalo prijetnja, uvijek žele više i nisu zadovoljni s onim što imaju. Maleni poslovi kao da se izbjegavaju, odnosno ne priznaju se – gube se kao u sjeni. Potrebno je moliti Boga i tražiti zagovor, iskreno ispovjediti svoje grijehe, olakšati i umiriti ljudsku savjest koja čovjeku govori što je dobro, a što je zlo – istaknuo je propovjednik.

 

Fra Stjepan Antolović