Žirović - Ljubunčić, 21. srpnja 2013.

 

Bistar, razborit i učen, naš fra Lovro Karaula!

 

 

U subotu je na blagdan svetog Ilije proroka započela priprava obilježavanja mučeničke smrti fra Lovre Karaule, a u nedjelju je održana sveta misa u Žiroviću, na mjestu fra Lovrine pogibije. To je ujedno i dan duhovnih zvanja župe Ljubunčić

 

 

U subotu, 20. srpnja 2013. večernjom sv. misom uočnicom i procesijom u 18.00 sati užupnoj crkvi u Ljubunčiću započela je tradicionalna obljetnica obilježavanja smrti pokojnog fratra kojeg već neki nazivaju i mučenikom, fra Lovre Karaule. Zaista, važan je to događaj za sve kršćane koji su trpjeli turska nasilja i vlasti, a posebno za narod livanjskog kraja u župi Ljubunčić. Na početku misnog slavlja župnik fra Ivan Lovrić je svima uputio srdačan pozdrav i dobrodošlicu te zahvalio onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovog čina. Župni zbor je svojim pjevanjem uveličao sveto misno slavlje.

Svečano nedjeljno misno slavlje započelo je u 11.00 sati na mjestu pogibije smrti fra Lovre Karaule, a predvodio ga je fra Nikola Barun, provincijal franjevaca trećoredaca u Zagrebu. Fra Nikola je u svojoj propovijedi naglasio dvije bitne stvari; da kod Boga molimo fra Lovrin zagovor, te da budemo hrabri, da se borimo za svoje, ali u poniznosti i jednostavnosti. Dodao je i to da je fra Lovro ubijen mučeničkom srmću (udavili su ga trojica Turaka u dolini), a sve su to gledali čobani skriveni u grmovima i raslinju dok su čuvali svoja stada. Istaknuo je osobine koje je imao fra Lovro i to da je bio propovjednik, duhovnik, pastoralac, prosvjetitelj, graditelj – možemo jednom rječju kazati, pravi ujak! Svojim radom i zalaganjem izborio se za ferman i započeo je graditi samostan na Gorici i bio je prvi gvardijan.

Na današnji dan ujedno se slavi i dan duhovnih zvanja u župi Ljubunčić. Premda je odaziv za redovništvo ili svećeništvo u prošlim vremenima bio puno veći, do današnjih vremena nije ugasnuo taj poziv u ovom kraju. Na misi su bili prisutni svećenici, časne sestre, franjevci trećoredci, sjemeništarci i bogoslovi koji su slavili svoj dan. Ovaj susret omogućio im je ugodno druženje i razgovore kako bi ostavili još jedan mali trag u velikom livanjskom kraju.

 

Fra Stjepan Antolović