Gorica – Livno, 27. lipnja 2013.


 Akademija o fra Augustinu Miletiću

 

U novoj zgradi Muzeja na Gorici održana je akademija u povodu dviju važnih obljetnica biskupa fra Augustina Miletića

 

Nakon što su samostan Duha Svetoga Fojnica i samostan Sv. Petra i Pavla Gorica - Livno organizirali (8. svibnja ove godine) u fojničkoj samostanskoj crkvi svečanu akademiju u povodu obilježavanja 250. obljetnice rođenja biskupa fra Augustina Miletića i 200. obljetnice njegova apostolskog vikarstva u Bosni, isto to (27. lipnja) učinili su i u Livnu, na Gorici.


Predavanju o fra Augustinu imali su profesor povijesti u miru fra Anđelko Barun iz Livna i fra Petar Andrijanić župnik u Donjem Svilaju. Moderator programa bio je fra Marijan Karaula. On je odmah na početku uveou prisutne u tijek ove akademije te ih ukratko upoznao s temom o kojoj će biti govora. Nakon njega, gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk pozdravio je sve prisutne I zaželio im ugodan boravak na Gorici. Izvode iz fra Augustinovih djela čitao je glumac Miodrag Miki Trifunov, koji je nakratko oživio jezik i misao onoga vremena. Cijeli ovaj događaj pjevanjem je ukrasio Zbor bogoslova Franjevačke teologije iz Sarajeva ''Fra Nenad Dujić'' pod ravnanjem fra Emanuela Josića.


Ovom akademijom htjelo se oživjeti sjećanje na svijetle osobe i primjere iz bosanske povijesti. Fra Augustin Miletić, svojim predanim življenjem za druge, zaslužuje biti primjer današnjemu vremenu i ljudima, koji imalo žele osluhnuti put svetosti.