Mostar, 14. prosinca 2013.

 

20. obljetnica osnivanja 2. gardijske brigade HVO -a

 

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom u  subotu 14. prosinca 2013. obiježena je 20. obljetnica osnivanja 2. gardijske brigade HVO-a u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u Mostaru. Sveto misno slavlje je predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u koncelebraciji sa šest svećenika.

 

U subotu 14. prosinca 2013. obilježena je 20. obljetnica osnivanja 2. gardijske brigade HVO-a. Program je započeo u 10 sati polaganjem vijenaca u zavjetnoj kapelici sv. Ivana Krstitelja, a poslije polaganja vijenaca slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni biskup mons. Tomo Vukšić. U koncelebraciji je sudjelovalo još šest svećenika, a sveto misno slavlje animirali su novaci Bosne Srebrene svirajući i pjevajući.

 

Na početku mise najprije je vojni kapelan don Ivan Turudić pozdravio sve prisutne i zamolio da upute svoje molitve za poginule branitelje. Don Ivan je zahvalio svima koji su pomogli oko organizacije programa današnjeg dana. Vojni biskup mons. Tomo Vukšić je također na početku misnog slavlja rekao kako je ovo zadnji dan jesenskih kvatri i kako trebamo da se posvetimo molitvi, djelima pokore i ljubavi te da zahvalimo onima koji su dali svoj život za svoje prijatelje. Po završetku sv. mise prisutni su se uputili u Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača gdje je ovim povodom održana i svečana akademija.

 

Na svečanoj akademiji zapovjednici su govorili o ratnom putu 2. gardijske brigade HVO-a. "Ova postrojba je u teškom vremenu branila i obranila svoj narod. Kroz nju su prošli ljudi koji su za svoje ideale i svoj narod bili spremni dati sve što su imali pa i svoje živote", kazao je brigadir Slaven Galić, zapovjednik Prve pješačke gardijske pukovnije OS BiH. Brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH, u svom je govoru naglasio kako je 2. gardijska brigada HVO bila elitna postrojba koja nikada nije naređivala ili provodila zločine.

 

Fra Antonio Mijatović