Livno, 1. studeni 2012.


Svi sveti, patron župe Livno

 

Na dan 1. studenoga Crkva se sjeća svetaca i svih ljudi koji su živjeli svetim životom, životom u kojemu je Bog bio prisutan kao smisao. Ova svetkovina slavi se kao patron u župi Livno te je danas u toj župi proslavljeno svečano misno slavlje

 

 

Misu je predvodio fra Ivica Matišić, kapelan župe Ljubunčić, uz koncelebraciju desetak fratara iz okolnih župa i goričkog samostana. Bili su prisutni i novaci Bosne Srebrene sa svojim meštrom fra Markom Ešegovićem, kao i desetak časnih sestara iz okolnih samostana. Fra Ivica je govorio o Kristovom „znaku“ koji dobivamo na početku svoga života po kojem će nas Krist prepoznati te primiti u svoje Kraljevstvo. Da bi nas prepoznao, mi moramo ostvariti svoj život po tome „znaku“, učiniti ga vidljivim. U Kristovom Kraljevstvu mi postajemo jedno s Bogom, postižemo puninu ljubavi i života.


Misno slavlje uljepšao je i župni zbor koji je, vrlo ugodno pjevajući bogoslužne pjesme, podsjetio da se zbilja slavi Boga. Na koncu mise je livanjski župnik fra Vinko Sičaja zahvalio fra Ivici Matišiću na dobrim riječima i zaželio je svojim župljanima sretan patron.


Na dan Svih svetih mise su bile i na grobljima, gdje se vjernici sjećaju svojih pokojnih i pale im svijetla koja svjedoče o nadi u Uskrsnuće. Život čovjeka doista sačinjavaju drugi, njegovi bližnji. Njihovom smrću umire i dio čovjekova života, ali i uskrsava jer na koncu svi smo jedno u Gospodinu.


„Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe; svaki je čovjek dio kontinenta, dio Zemlje; ako More odnese grudu zemlje - Europe je manje, kao da je odnijelo kakav rt, posjed tvog prijatelja ili tvoj vlastiti. Smrt svakog čovjeka smanjuje mene, jer sam obuhvaćen u čovječanstvu. I zato nikad ne pitaj kome zvono zvoni; Tebi zvoni“  (Ernest Hemingway)