Livno-Gorica, 26. rujna 2012.

 

Susret Manje braće iz Rame i Livna


 

U srijedu 26. rujna ove godine fratri ovih dvaju samostanskih područja nastavili su svoju tradiciju susretanja i zajednički provedenog dana u obliku rekolekcije  i prijatnog druženja

 

Prijepodnevno vrijeme bilo je posvećeno duhovnosti. Prvo je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, kao domaćin, pozdravio svu okupljenu braću, a potom je uslijedilo predavanje dr. fra Josipa Jozića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Fra Josip Jozić je svojim predavanjem probudio misao o tajni uskrsnuća. Uskrsnuće se protivi individualizmu i nadilazi sve naše želje za raznim životnim završecima, tako što postaje nastavak. Ono je ponajveći uzrok što je Novi zavjet zbilja Radosna vijest.


Nakon predavanja fratri su se okupili u 11.00 oko stola Gospodnjega i slavili sv. misu. Bilo je okupljeno oko 20 svećenika, a misno slavlje predvodio je fra Stjepan Lovrić, župni vikar na Šćitu. On je govorio o dvama najvećim opredjeljenjima u franjevačkom životu; naviještanju radosne vijesti (kao radosni vjesnici) te uspostavljanju Božjega kraljevstva, živeći Kristovom logikom življenja. Misu su svirali i pjevali gorički novaci.


Nakon podnevnoga ručka uslijedilo je sportsko druženje u nogometu. Vrijedno je spomena da su svećenici odnijeli pobjedu mladim goričkim novacima. Igralo se tu još i balote i do bulina je svatko mjerio svojim stopalom pa je bilo teško odlučivati o pobjednicima. Druženje je nastavljeno do večeri. Uz lagano žarenje roštilja žarila su se i lica braće. Neka taj žar susreta prezimi zimu i dočeka proljeće kad će se opet, ovaj put u Rami, zapaliti ljepota zajedništva.