Gorica – Livno, 20. travnja 2012.

 

Stalni postav oružja i vojne opreme

 

U povodu 20. obljetnice obrane Livna u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno otvoren je stalni postav oružja i vojne opreme

 

Znatan broj zainteresiranih Livnjaka okupio se u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno u kojemu su u povodu 20. obljetnice obrane Livna izloženi oružje i vojna oprema koji obuhvaćaju razdoblje od konca 17. do kraja 20. stoljeća. Otvorenju izložbe prisustvovali su direktorica zavoda za zaštitu spomenika FBiH Lidija Mićić, direktor Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita Tomislav Šeparović, direktorica Muzeja grada Splita Elvira Šarić-Kostić, konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša, predsjednica kluba Hrvata u Domu naroda BiH i dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto, načelnik općine Livno Luka Čelan, predsjednik livanjskog općinskog vijeća Nijaz Golub te ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije Stjepan Matković.

 

Posjetiteljima su se obratili ravnatelj muzeja Josip Gelo i autor postava Goran Borčić, a izložbu je otvorenom proglasio načelnik Luka Čelan. Koautor postava je Josip Gelo, a autor prostornog rješenja postava je Robert Stergar. Za grafičko oblikovanje likovnih priloga i karata pobrinuo se Tarik Hodžić, a za konzervatorsku obradu predmeta Damir Lazzari (Zemaljski muzej Sarajevo). Stalni postav zbirke oružja ostvaren je uz financijsku pomoć Vlade Republike Hrvatske, Federalnog ministarstva kulture i športa i općine Livno.

 

Zbirka oružja i vojne opreme raznovrsna je po vrstama oružja i opreme te po vremenskom rasponu od tri stotine godina. Dakle obuhvaća građu iz vremena osmanlijske vladavine, bitaka za oslobođenje, svjetskih ratova do obrane Livna u vremenu od 1991. do 1995. godine. Veći dio predmeta prikupljan je od osnutka Muzeja pa do kraja Drugog svjetskog rata, a jedan dio predmeta darovali su hrvatski borci. Zbirka sadrži najveći broj oružja orijentalnog podrijetla ili oružja nastala pod orijentalnim utjecajem.

 

Otvorenje stalnog postava zbirke oružja i vojne opreme u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno uljepšali su dvjema glazbenim točkama livanjski gitaristi Mišo Bartulica i Lado Džaja.