Gorica, 5. travnja 2012.

Služenje i požrtvovnost temelj

su ljuskoga života


Misa Večere Gospodnje


Svečanom Misom Velikoga četvrtka u samostanskoj crkvi na Gorici proslavljeno je ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri. Tom je misom ujedno započelo i Vazmeno trodnevlje. Misa na Veliki četvrtak je posebno svečana, ali ujedno i potresna jer simbolizira Isusovu Posljednju večeru na kojoj se oprašta sa svojim učenicima. Na Posljednjoj večeri je Isus svojim učenicima protumačio smisao svoga zemaljskog života te najavio muku, smrt i uskrsnuće.


Svečanu svetu misu na Gorici predslavio je samostanski vikar fra Miroslav Ištuk uz koncelebraciju četrnaest svećenika i đakona fra Nikole Kozine. U propovijedi se fra Miroslav posebno osvrnuo na ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda. Također je istaknuo kako su služenje i požrtvovnost temelj ljudskoga života. Nakon pričesti i popričesne molitve, posvećene hostije prenesene su i pohranjene na oltar Srca Isusova. Poslije kratkog klanjanja pred oltarom Srca Isusova vjernici su se razišli u tišini. Sutra će se ponovno okupiti na obredima Velikoga petka.


Poslije svete mise samostanskoj su se zajednici na svečanoj večeri pridružili i ostali fratri livanjskog distrikta kako bi proslavili ustanovljenje svećeničkog reda.