Gorica-Livno, 3. listopada 2012.

 

 Salve, sveti Franjo

 

Od U srijedu,3. listopada 2012., večernja misa s početkom u 18.00 sati i sjećanje na preminuće Svetoga Franje

 

Godine 1226. preminuo je ovaj «radosni prosjak» koji je učinio ono što Krist od njega bijaše tražio, popravio je Crkvu. Učinio je to živeći evanđelje radikalno, kao prvotna Crkva. Čak je prozvan kao «alter Christus». Iza sebe je ostavio brojnu braću koja, ugledajući se na njega, žive za Kristov Ideal i djeluju skoro diljem svijeta kao redovnici i svećenici. Franjo je tako svoj posljednji trenutak na ovome svijetu proveo uz braću koja su bdjela moleći i pjevajući svom kristolikom bratu. Najveće pravilo koje im je uputio bijaše živjeti evanđelje, ono što je duboko upisano u svakome čovjeku, bio on toga svjestan ili ne.

 

I franjevci na Gorici sjetili su se tako na ovaj dan svog utemeljitelja i njegovih posljednjih životnih trenutaka. Pročitano je nekoliko izvještaja o njegovom životu i njegovoj smrti, koje su pisali Franjini životopisci i braća. Gorički novaci pjevali su koral «Salve, sancte pater» (Zdravo, sveti oče) i «O sanctissima anima» (O presveta dušo).

 

Misu je predvodio meštar novaka, fra Marko Ešegović uz koncelebraciju još osamnaest svećenika, iz goričkog samostana te okolnih livanjskih župa. Fra Marko je govorio o životu Svetoga Franje i njegovoj karizmi koja živi i danas jer uvijek ostaje suvremena zbog Franjine velike otvorenosti svakom čovjeku, njegove kristolike ljubavi i prihvaćanja patnje i smrti u svijetlu radosnog života.

 

Ovaj obred pokazuje i ukazuje na ljubav koju treba živjeti već sada i ovdje. Okupljena braća i prijatelji oko Franje živjeli su to tako iskreno i doista su podsjećali na Kristove prve učenike. Franjo je pokazao da se uvijek može postati «prvi» Kristov učenik, živeći svoj život u Kristu. Sveti Franjo reče: «Dao sam vam primjer…»