Livno-Gorica, 27.rujna 2012.

 

Radovi na goričkoj crkvi


Već dugi niz godina postupno se restaurira crkva na Gorici. Zbog svoje starosti i podložnosti vremenskim utjecajima nužno je obnavljati razna oštećenja na crkvi

 

Samostanska crkva na Gorici jedna je od prvih u BiH, koja je dobila dopuštenje gradnje od strane ondašnje vlasti. Zbilo se to godine 1853., a godinu dana kasnije započeli su prvi radovi. Crkva je podizana oko pola stoljeća. Nacrte za gradnju i samostana i crkve izradio je splitski arhitekt Franjo Moise. Crkva, dakle, postoji već oko 150 godina i zub vremena učinio je svoje. Oštećeno je kamenje na pročelju i na zvonicima, a i sama unutrašnjost crkve, u koju su uključene freske i oltari poznatih tirolskih majstora, treba restauraciju. Freske se obnavljaju već 11 godina, a uskoro bi trebalo isto to početi i s drvenim oltarima.

 

Zbog opasnosti od urušavanja dotrajaloga kamena na pročelju i zvonicima, Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba, a s njim i Zavod za zaštitu spomenika Federalnog ministarstva kulture i sporta iz Sarajeva, obavili su proračun i predložili restauraciju. Tako je ove godine započelo i obnavljanje kamena na pročelju i zvonicima.

 

Prilikom pak ovih radova pronađena su dodatna oštećenja u obliku vertikalnih raspuklina na pročelju, koje su uzrokovali potresi. Ta se oštećenja saniraju karbonskim vlaknima - što je povećalo cijenu radova. Vrijednost ukupne investicije iznosi 222.060,68 eura. Radove obavlja splitska tvrtka „NEIR“ d.o.o., s kojom je ugovor sklopljen 15. lipnja ove godine. Novčane podrške pritječu od Općine Livno, okolnih župa i Federacije BiH.

 

Gorička samostanska crkva spomenik je kulture BiH i religiozno je središte vjernika-katolika livanjskog kraja i šire. Ona je velika riznica umjetnina i spada u najljepše crkve u BiH. Neprestano ju posjećuju mnogi turisti zbog njene unikatne vrijednosti. To je razlog našega upuštanja u ove velike investicije, da očuvamo ovo kulturno središte ovih krajeva koje svjedoči o našoj prošlosti i u budućnosti će svjedočiti o našoj sadašnjosti.