Gorica - Livno, 1. srpnja 2012.

 

 

Prvi privremeni zavjeti

 

Provincija Bosna Srebrena postala je bogatija za sedam članova

 

U nedjelju, 1. srpnja, sedmorica novaka franjevačke provincije Bosne Srebrene položili su prve privremene zavjete u ruke mnogopoštovanom ocu provincijalu fra Lovri Gavranu obećavši tako da će živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. Prije zavjetovanja novaci su proveli godinu dana u novicijatu, u franjevačkom samostanu svetih Petra i Pavla na Gorici. Uz pomoć meštara fra Marka Ešegovića i fra Franje Vrgoča te ostale braće u samostanu upoznali su se sa životom svetoga Franje i svete Klare, proučili su franjevačke spise te povijest Franjevačkog reda i provincije Bosne Srebrene kako bi se što kvalitetnije pripremili za franjevački način života.

 

Svečanu svetu misu i obred zavjetovanja predvodio je provincijal fra Lovro uz pomoć meštra novaka fra Marka Ešegovića, drugog meštra bogoslova fra Josipa Jozića i goričkog gvardijana fra Anđelka Baruna. U koncelebraciji su bili i provincijski tajnik fra Davor Dominović, gučogorski gvardijan fra Zoran Livančić, te posebno drag gost, drugi meštar slovenskih novaka i gvardijan na Svetoj Gori fra Bogdan Knavs.

 

Provincijal se u propovijedi osvrnuo na obilježavanje dvadesete obljetnice od osnutka Frame u BiH na Humcu. Posebna skupina franjevačke mladeži upravo su novaci. Uputio im je riječi poticaja i ohrabrenja, a njihovim roditeljima zahvalio što su svoje sinove darovali Redu. Svetu misu svečanijom je učinio svojom pjesmom gorički zbor na čelu sa časnom sestrom Anđom Marijan. Na koncu svete mise vjernicima se obratio gvardijan fra Anđelko zahvalivši prije svega novacima na svemu što su učinili za samostan u proteklih godinu dana te im je zaželio blagoslov i uspjeh na njihovom daljnjem redovničkom putu.

 

Nakon svete mise novozavjetovanici, njihovi roditelji i svećenici okupili su se na večeri u samostanskoj blagovaonici. Pod večerom su govore održali fra Anđelko i novački dekan fra Ivanko Martinović koji je među ostalim zahvalio fratrima i sestrama na ugodno provedenoj godini na Gorici i na trudu i naporu koji su uložili kako bi novaci izrasli u što bolje katolike i bosanske fratre ujake.

 

Novi članovi Bosne Srebrene su:

 

Fra Danijel Šantić, župa Vitez

Fra Ivanko Martinović, župa Podmilačje

Fra Nediljko Šibenik, župa Livno

Fra Ivan Juroš, župa Potočani

Fra Silvio Zlatarević, župa Orašje

Fra Darko Livančić, župa Nova Bila

Fra Mario Dadić, župa Gromiljak