Gorica – Livno, 27. svibnja 2012.

 

Prva sveta pričest na Gorici


126 prvopričesnika prvi put je primilo Krista

 

Ove godine je 126 livanjskih prvopričesnika prvi put primilo Krista u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici. Svečana sveta misa, koju je predslavio livanjski župni vikar fra Mijo Šuman, započela je procesijom u kojoj su sudjelovali prvopričesnici, ministranti i svećenici. Pored fra Mije u koncelebraciji su bili livanjski župnik fra Marko Jukić i livanjski župni vikar fra Josip Jukić.

 

Na početku svete mise nekoliko je prvopričesnika pozdravilo vjernike prigodnom recitacijom, a jedna prvopričesnica obogatila je sveto misno slavlje tako što je otpjevala psalam. U propovijedi se fra Mijo osvrnuo na značenje i djelovanje Duha Svetoga. „Dragi prvopričesnici, od današnjeg dana imate priliku barem jednom tjedno, nedjeljom, primiti tijelo Kristovo i tako se ojačati u duhu“, riječi su poticaja koje je fra Mijo uputio prvopričesnicima. Nakon propovijedi prvopričesnici su vatrom uskrsne svijeće zapalili svoje svijeće i obnovili krsna obećanja, koja su umjesto njih na krštenju dali roditelji i kumovi. Potom su na oltar prinijeli ciborij s hostijama, kalež, vino i vodu. Prije nego su prvi put primili tijelo Kristovo prvopričesnici su nastupili s još jednim recitacijom.

 

Na koncu mise župnik je čestitao prvopričesnicima i pozvao ih da od sada budu aktivni u župi te da se priključe ministrantima. Također je zahvalio časnim sestrama i vjeroučiteljima koji su mališane pripremili za prvu svetu pričest. Nakon zajedničkog fotografiranja prvopričesnici su dobili Biserje sv. Ante kao uspomenu na prvu svetu pričest.

 

Sveto misno slavlje uzveličao je veliki župni zbor pod ravnanjem sestre Julijane Djaković.