Čuklić – Livno, 13. lipnja 2012.

 

Proslavljen sv. Anto Padovanski


Svečanu svetu misu predslavio je dr. mons. Tomislav Ivančić

 

U srijedu, 13. lipnja, svečanom svetom misom, koju je predslavio kanonik zagrebačkog Prvostolnog kaptola dr. mons. Tomislav Ivančić, proslavljen je patron župe Čuklić. Sveta misa slavljena je na vanjskom oltaru pred kojim se okupio znatan broj župljana, ali i hodočasnika iz čitavog livanjskog kraja. U koncelebraciji su, pored župnika fra Tvrtka Vrdoljaka i župnog vikara fra Ćirila Lovrića, bila još šestorica svećenika. Proslavi patrona župe prethodila je trodnevna priprava koju je također vodio mons. Ivančić.

 

Na početku središnje svete mise dr. Tomislav je vjernike uputio na Boga, te ih pozvao da u svetoj misi pokušaju susresti sv. Antu, koji je mogao dobro propovijedati jer se povlačio u tišinu kako bi upoznao Boga. Također je pozvao vjernike da mole bližnjega za oprost i da sami drugima opraštaju, kako bi napravili jedan zaokret u životu. Naglasio je kako se u svojim molitvama ne trebamo obraćati samome sv. Anti, nego se preko njega trebamo obraćati Bogu i Kristu.

 

U propovijedi je dr. Tomislav govorio o riječi Božjoj jer „sva čovjekova veličina je u tome da razmišlja.“ Čovjekova bit je u tome da se razvija, a razvija se tako što sluša riječi Evanđelja i primjenjuje ih u svome životu. Ako želimo biti zapamćeni od ljudi s kojima živimo, moramo zasaditi riječ Božju u svoje srce. Čovjeku je tako malo potrebno da se promijeni i postane bolji, ali ako želimo da se i drugi promijene moramo krenuti od sebe i biti drugima primjer. Također je pozvao vjernike da preispitaju smisao svoga života te da se oslobode negativnih navika, jer „navika je kao lanac koji te drži da stalno činiš negativne stvari.“ Propovijed je završio riječima: „Promijeniti se može samo tko to hoće.“

 

Na koncu mise župnik fra Tvrtko se obratio vjernicima i poželio im da se promijene potaknuti riječima propovijedi. Svima koji slave čestitao je imendan. Zahvalio je dr. Tomislavu na lijepoj propovijedi te svima koji su svojom pomoći i dolaskom na svetu misu doprinijeli slavlju, a posebno hodočasnicima.

 

I u samostanu svetih Petra i Pavla na Gorici sveti Anto je proslavljen trodnevnom pobožnošću i svetom misom koje je predvodio samostanski vikar i ekonom fra Miroslav Ištuk, dok je na sam dan slavljena jutarnja i večernja sveta misa na kojoj se okupio veliki broj roditelja i djece svih uzrasta. Svetu misu slavio je gorički gvardijan fra Anđelko Barun, a na koncu mise bio je blagoslov djece.