Podhum - Livno, 24. lipnja 2012.

 

Proslava „nezgodnog sveca“


Na patron župe sv. Ivana Krstitelja, središnju svetu misu predslavio je fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

 

U nedjelju, 24. lipnja proslavljen je zaštitnik župe Podhum, sv. Ivan Krstitelj. Proslavi patrona prethodila je trodnevna priprava koju je predvodio fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Proslava patrona počela je misom za domaćice koju je predvodio podhumski župnik fra Jure Papić.

 

Ranu svetu misu predvodio je fra Tomislav Svetinović, župni vikar u Podhumu. Fra Tomislav se u propovijedi osvrnuo na život sv. Ivana Krstitelja te na njegovu odlučnost i hrabrost u naviještanju dolaska Kraljevstva Božjega. Sv. Ivan je imao poslanje od Boga, a njegovo djelo danas nastavlja Crkva. Živio je skromnim životom, pa u duhu te skromnosti govori kako Isus treba rasti, a on se umanjivati.

 

Središnju svetu misu predslavio je fra Miro Jelečević. Fra Miro je u propovijedi govorio o obraćenju. Naime, obraćenje je nešto što se dogodi u trenutku, poput nekog munjevitog preokreta. Obraćenje nastaje ondje gdje čovjek postane svjestan Božje blizine u njegovom životu. To je jedan novi pogled na svijet u kojem živimo i u kojem smo pozvani činiti dobro te biti solidarni s ljudima i prirodom. Ipak, obraćenje je dugotrajan i ponekad mukotrpan proces. Međutim, to nas ne smije omesti u našoj namjeri da se obratimo i steknemo novi pogled na Boga.

 

Na večernjoj svetoj misi, koju je također predslavio fra Miro, osim velikog broja vjernika okupili su se i članovi šest kulturno-umjetničkih društava koji su raznolikošću i ljepotom svojih narodnih nošnji svetoj misi dali svečaniji ton. Osim domaćeg KUD-a „Kamešnica“ iz Podhuma u goste su stigli i: KUD „Kamešnica“ iz Sinja, HAKUD „Luke“ iz Višića kod Čapljine, HAKUD „Sitan Tanac“ iz Šujice, KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Lovasa kod Vukovara te IFG „Sloga“ iz Guče Gore.

 

U propovijedi se fra Miro osvrnuo na narav sv. Ivana Krstitelja koji je bio „nezgodan svetac“. Naime, sv. Ivan nije strepio pred vladarima i mogućnicima, nego je i njih opominjao i pokušavao izvesti na pravi put, što ga je kasnije koštalo života. Večernju svetu misu svojim sviranjem, pjevanjem i animiranjem uzveličali su članovi podhumske Frame na čelu s fra Tomislavom Svetinovićem. Pred konac mise fra Miro je blagoslovio brojnu djecu i mlade koji su prisustvovali svetoj misi. Zatim je župnik fra Jure zahvalio svima koju su doprinijeli organizaciji proslave patrona župe, framašima i župnom zboru na sviranju i pjevanju te članovima KUD-ova na dolasku . Zahvalio je i fra Miri na trodnevnoj duhovnoj pripravi za proslavu. Nakon svete mise održana je smotra KUD-ova. Predsjednik KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Lovasa ukratko je predstavio Lovas podhumskim župljanima i zahvalio im na gostoprimstvu, a livanjskom gradonačelniku Luki Čelanu uručio je poklone na čemu mu je gradonačelnik zahvalio te izrazio želju da se i u budućnosti nastave ovakvi susreti KUD-ova jer se time doprinosi očuvanju tradicije i starih običaja.