Gorica – Livno, 6. svibnja 2012.

 

„Primi pečat dara Duha Svetoga“


Sakrament svete krizme podijelio je banjolučki biskup monsinjor dr. Franjo Komarica

 

Sveta krizma ili potvrda sakrament je primanjem kojeg krizmanici u kršćanskom smislu postaju punoljetni članovi Rimokatoličke crkve. U samostanskoj crkvi svetih Petra i Pavla na Gorici banjolučki biskup monsinjor dr. Franjo Komarica podijelio je sakrament svete krizme 158 djevojaka i mladića livanjske župe Svih Svetih. Pored biskupa u koncelebraciji su bili gorički gvardijan fra Anđelko Barun, livanjski župnik fra Marko Jukić i livanjski župni vikar fra Mijo Šuman. Sveto misno slavlje pjesmom je uzveličao livanjski župni zbor. Svoj doprinos dale su i dvije krizmanice otpjevavši psalam.

 

Na početku misnog slavlja dvije krizmanice uputile su biskupu pozdrav prigodnom recitacijom. Župnik fra Marko uputio je biskupu riječ dobrodošlice i zamolio ga da podijeli darove Duha Svetoga. Iza toga biskup je pozdravio vjernike i započeo sveto misno slavlje.

 

U propovijedi je biskup ukazao na dugogodišnje prisustvo katolika u livanjskome kraju. Naime, katolici su članovi Kristove Crkve kojoj nema slične zajednice na svijetu. „Mi smo stvoreni od praha zemaljskog, ali imamo zagarantiranu besmrtnost. Biti kršćanin najveće je odlikovanje, ali i najveća odgovornost. Svaki kršćanin obdaren je darovima Duha Svetoga i nužno je okrenut prema životu. Nije dovoljno biti katolik samo za sebe. Kršćanin katolik član je Božje zajednice“ riječi su ohrabrenja i poticaja koje je biskup uputio krizmanicima, te nastavio: „Sotona želi uništiti djelovanje Duha Svetoga i njegovih sedam darova. Upravo nam zato Krist kroz Evanđelje govori da je on trs, a mi loze i da bez Njega ne možemo ništa učiniti.“ Biskup je vjernike upozorio na to kako se moraju brinuti za svoje potomke te kako i izvan crkve moraju intenzivnije živjeti svoje katoličanstvo i tako biti živi svjedoci vjere. Također je zamolio vjernike da mole za svećenička i redovnička zvanja kojih je u livanjskome kraju sve manje. Zahvalio je i vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama koji su nesebično pomagali župniku i župnim vikarima tijekom priprave krizmanika za sakrament svete krizme.

 

Prije nego je podijelio svetu krizmu biskup je krstio sestru jednog krizmanika, Patriciju, peto dijete u obitelji. Poslije krštenja krizmanici i ostali vjernici ispovjedili su vjeru, nakon čega je uslijedio zaziv Duha Svetoga. Nakon što je biskup svim krizmanicima, učinivši im znak križa na čelu svetom krizmom, podijelio pečat dara Duha Svetoga uslijedila je molitva vjernika i prinos darova. Krizmanici su kao darove prinijeli Bibliju, kalež, ciborij, vino i vodu. Nakon toga biskup je nastavio sa slavljem svete mise.

 

Na koncu mise krizmanicima se obratio i župnik rekavši im kako s njima i na njih računa Isus Krist. Svečano misno slavlje završeno je biskupovim blagoslovom nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje ispred prezbiterija.