Guber - Livno, 2. kolovoza 2012.

 

Porcijunkula u Guberu


U livanjskoj filijalnoj crkvi u Guberu koja je u izgradnji proslavljen je nebeski zaštitnik Sv. Marija Anđeoska


 

Podno staroga grada Asiza nalazi se crkvica koju je Sveti Franjo posebno štovao sa svojom braćom. Dobio ju je na dar od benediktinaca. Franjo ju je obnovio i u njoj je prijateljevao s Bogom i svojom braćom. U njoj je i preminuo. Ta crkvica ostala je jedno od najvažnijih mjesta za franjevački red, te je kasnije oko nje izgrađena velika bazilika posvećena Svetoj Mariji Anđeoskoj. Tako je nastala crkva u crkvi. Velika bazilika kao simbol velike i moćne Kristove zajednice, a mala Porcijunkula (lat. portiuncula - čestica, posjedić) postala je simbol jednostavnosti Onoga koga ova zajednica slijedi.

 

Cijelu ovu priču moći će iznova oživljavati i livanjski puk. U Guberu je tako danas održana sveta misa u kripti crkve posvećene Svetoj Mariji Anđeoskoj ili Porcijunkuli. Crkva je još u izgradnji. Misu je predvodio livanjski župnik fra Vinko Sičaja, a u koncelebraciji su bili livanjski kapelani fra Josip Jukić i fra Ćiro Lovrić te drugi župnici i kapelani iz livanjskih župa. Prije sv. mise većina ih je ispovijedala okupljeno mnoštvo vjernika jer na dan sv. Marije Anđeoske ili Porcijunkule, 2. kolovoza, može se dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni ako pokornik dođe u koju od franjevačkih crkava, izmoli "Vjerovanje", "Oče naš", ispovjedi se, pričesti i moli na nakanu Svetog Oca.


Fra Vinko je naglasio koliko je važno čuti jedne druge, a ne samo slušati jer u današnjem bučnom svijetu kratkih informacija treba razumijevanja i ljudi koji će biti spremni slušati i čuti.

 

Tako se jednostavnost širi svijetom, od asiške malene Porcijunkule pa do guberske malo veće. Na ovaj dan oprosta mir se razlijegao posvuda, a jedina riječ koja ga remeti je pomirenje.