Gorica-Livno, 29. prosinca 2012.

 

 Pjesma Djetešcu iz Betlehema


U subotu 29. prosinca ove godine u samostanskoj crkvi na Gorici održan je božićni koncert zborova iz livanjskih župa

 

Na samome početku okupljenima se obratio, kao domaćin, gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. Pozdravio je posjetitelje i same izvođače te im je poželio da im ovaj susret bude okrunjen božićnim susretom koji u čovjeku pobuđuje raspjevanost. Program je vodila gospođa Silvija Brčić koja je također u duhu Božića pozdravila okupljene. Ona je najavljivala pojedine zborove te je u stankama između njihovih nastupa čitala jednu poučnu božićnu priču. Priča je progovorila o čudu Božića koje svima donosi ono što im je potrebno. Tako jedni, nekim tajanstvenim događajima, dobivaju ono osnovno materijalno što im je potrebno za život, a drugi postaju svjesni vrijednosti čovjekovog mjesta u raju. Njegova vrijednost raste usporedno s rastom čovjekove predanosti za druge, a da toga čovjek prečesto nije ni svjestan. Priča tako podsjeća na gorušičino zrno iz evanđelja.

 

Zborovi su dolazili iz župa: Vidoši, Čuklić, Lištani, Ljubunčić, Podhum, Bila, iz Livna je bio Dječji zbor, Dvoglasni ženski i Mješoviti zbor. Pjevao je i domaći zbor s Gorice, a i franjevački novaci su nastupili s tamburicama i gregorijanskim koralom. Tako je goričkom crkvom odzvanjalo mnoštvo glasova i pjesama, što naše domaće, što svjetske baštine. Božićni koncert svjedoči kako čovjek u svome životu ima razloga za pjesmu unatoč naizgled klonuloj slici svijeta. Na ovome koncertu na Gorici pjevalo je se baš Onome koji je donio svijetu smisleni razlog za radosno zahvaljivanje.

 

Na koncu gvardijan fra Miroslav je zahvalio svima koji su sudjelovali na bilo koji način. Pozvao je na nastavak druženja kroz malo osvježenje uz piće, a djeca su se osvježila bombonama koje je za njih gvardijan pripremio.