Gorica – Livno, 2. svibnja 2012.

 

Pitanje početaka Drugog

franjevačkog reda


Predavanje je održao pomoćni banjolučki

biskup dr. fra Marko Semren

 

U samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici, povodom mjesečne rekolekcije, okupio se veliki broj braće-franjevaca livanjskog samostanskog područja. Susret je započeo molitvom srednjega časa nakon koje je uslijedilo predavanje na temu: „Pitanje početaka Drugog franjevačkog reda“ koje je održao dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Ovu temu fra Marko je odabrao jer je ove godine osamstota obljetnica osnutka Reda sv. Klare.

 

Predavač se u predavanju osvrnuo na burni nastanak Reda kao i njegov prvotni razvoj. Naglasio je kako je Red sv. Klare rođen djelom Duha Svetoga te kako je predstavljao novo životno vrelo kao i novo samostansko ustrojstvo. Franjo i Klara bili su pozvani od istoga Duha na misiju da poprave Crkvu. „Klara je bila moralni autoritet koji su priznavali najviši crkveni dostojanstvenici“ rekao je fra Marko. Također je upozorio na brojne reforme koje su Redu na neki način dale usmjerenje u razvoju. Pri koncu predavanja osvrnuo se na dolazak klarisa u naše krajeve. Naime, smatra se da su klarise došle morskim putem jer su prvi samostani bili na jadranskoj obali. Spomenuo je i samostan klarisa u Brestovskom, jedini takav samostan u BiH. Sestre su u Brestovsko došle iz Splita 1989. godine. Danas ih je osam u samostanu. Fra Marko je predavanje završio slijedećom rečenicom: „Klara je Redu dala dušu, a drugi su mu dali ustrojstvo.“

 

Poslije predavanja uslijedila je pauza nakon koje su se braća okupila u samostanskoj kapeli na slavljenje svete mise s homilijom koju je predvodio biskup fra Marko.