Ljubunčić, 8. rujna 2012.

 

Patron Male Gospe u Ljubunčiću

 

U subotu 8. rujna 2012. u Ljubunčiću je svečano proslavljeno rođenje Blažene Djevice Marije ili Mala Gospa. Svetu misu za brojni puk ljubunske, ali i drugih župa, predvodio je pater Zvonko Vlah, isusovac iz Opatije

 

 

Proslava je počela trodnevnicom koju je predvodio također pater Zvonko Vlah, isusovac koji je superior u rezidenciji Družbe Isusove Doma za duhovne vježbe u Opatiji. Na glavnoj pučkoj misi u 11 sati koncelebriralo je devet svećenika. Pater Zvonko govorio je o načinu na koji je Marija slijedila Krista, kroz poniznost i uvjerenost u ispravnost Kristovog puta. Marija je do kraja hodila uz Njega i Krist ju ostavlja svima nama za majku, kako ne bismo izgubili povezanost stvarnoga života s Bogom. Na koncu mise župnik fra Ivan Lovrić zahvalio je svima koji su došli uveličati slavlje i svima koji su pomagali da se slavlje ostvari. Nakon toga uslijedio je ručak za svećenike i časne sestre.


Isti dan na večernjoj misi u 17 sati župnik fra Ivan Lovrić i pater Zvonko Vlah predvodili su misu za mlade i za blagoslovljen početak nove školske godine. Misno slavlje uveličali su gorički novaci svirajući na tamburicama. Župna crkva bila je ispunjena školarcima svih uzrasta kao i nastavnicima i roditeljima školaraca. Pater Zvonko pozvao je i njih da se oslone na Marijinu pomoć u životu, da ono što im je teško činiti učine poradi Krista, a da se prije toga s njime sprijatelje. Za prijatelje je puno lakše štošta učiniti jer s njima dijelimo ljubav, a kako kaže S. Lice: „Teškoća uronjena u ljubav gubi na težini, kao i kamen uronjen u vodu.“ Nakon večernje mise župnik fra Ivan zahvalio je i pater Zvonki što je s njima provodio dane proslave patrona njihove župe obogaćujući ih u duhu.