Gorica - Livno, 26. lipnja 2012.

 

Od Humca do Gorice


Novaci hercegovačke franjevačke provincije Marijina Uznesenja posjetili su subraću novake na Gorici

 

U utorak, 26. lipnja na Goricu su stigli hercegovački novaci, predvođeni meštrom fra Slavkom Soldom. Dočekali su ih i ugostili gorički novaci s meštrima fra Markom Ešegovićem i fra Franjom Vrgočem. Nakon kratke okrepe u novicijatskoj razgovornici meštri i novaci su krenuli u obilazak Franjevačkog muzeja i galerije na Gorici. Pod stručnim vodstvom Marina Vidovića najprije su u novoj zgradi muzeja pogledali arheološki postav i zbirku oružja. Zatim su razgledali sakralne predmete, galeriju slika Gabrijela Jurkića te bogato ukrašenu goričku samostansku crkvu posvećenu sv. Petru i sv. Pavlu.

 

Poslije razgledavanja muzeja i crkve novaci i meštri su zajedno sa samostanskom zajednicom izmolili molitvu srednjega časa. Zatim su se okupili u samostanskoj blagovaonici na ručku gdje je gorički gvardijan fra Anđelko Barun gostima iz Hercegovine uputio riječi dobrodošlice. Hercegovački meštar fra Slavko također je iskoristio priliku da zahvali goričkim fratrima na gostoprimstvu te je poželio da se ovakva suradnja nastavi, pa i proširi u budućnosti. Fra Anđelko je hercegovačkim novacima podijelio turističke monografije „Franjevački samostan Gorica - Livno“ koje će im pružiti priliku da još bolje upoznaju povijest i bogatstvo goričkog samostana i crkve.

 

Nakon bogatog ručka novaci su se opuštali igrajući nogomet, da bi se nakon toga okupili na roštilju kod boćališta za koji se pobrinuo gorički vikar fra Miroslav Ištuk. Druženje se nastavilo uz razgovor i balote te se polako ovaj jednodnevni susret u večernjim satima približio koncu.