Gorica - Livno, 5. kolovoza 2012.

 

 Mlada misa fra Jurice Periše


 Fra Jurica Periša je sin Mladena i Mire r. Karaula, rođen 1985. u Livnu, župa Livno. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Svećeničko ređenje imao je 29. lipnja 2012. u Sarajevu.


 

U nedjelju, 5. kolovoza 2012. godine fra Jurica Periša proslavio je svoju mladu misu u goričkoj crkvi. Pred mnoštvom rodbine, prijatelja i župljana fra Jurica je obećao ostati uza svoj narod kao duhovni vođa i prijatelj. U koncelebraciji je bilo dvadeset svećenika, što iz Livna, što iz drugih krajeva, a prisutan je bio i pomoćni banjolučki biskup fra Marko Semren. Kao poseban gost bio je fratar iz Milana, Arstide Cabassi, umirovljeni profesor biblike u Milanu, koji je fra Juričin dugogodišnji prijatelj. Na misi su sudjelovali i predstavnici islamske, kao i pravoslavne zajednice iz Livna. Pri obavljanju liturgijske službe pomagali su gorički novaci i bogoslovi franjevačke teologije u Sarajevu. Propovjednik na misi bio je don Ivan Bodrožić, profesor patrologije na KBF-u u Zagrebu. On je fra Jurici govorio o dostojanstvu svećenika i tome kako svećenik treba živjeti i razumijevati svoje vrijeme, te tako ispravno i trezveno prosuđivati i živjeti s ljudima. Mladomisnikov kum bio je fra Anđelko Barun, njegov dugogodišnji duhovni vođa. Civilni kum bio je gospodin Šimun Križan. Misno slavlje uveličao je VIS Sion iz Mostara pod ravnanjem maestra Kristijana Madžara.

 

Na koncu mise fra Jurica je zahvalio svima što su došli da zajedno s njime proslave ovaj veliki događaj te je obećao ostati uza svoj narod kao duhovni pastir, a pozvao je mlade ove župa da se ohrabre i krenu putem kojim ide i on sam. Poslije mise uslijedilo je čestitanje i fotografiranje s mladomisnikom, a ispred crkve se malo zasviralo i zaigralo kolo. Nakon toga uslijedio je svečani ručak u restoranu Panorama u Livnu. Ovaj dio programa vodio je fra Božidar Blažević. Proslavu mlade mise fra Jurica je uokvirio misom u crkvi na groblju u Potočanima, 6. kolovoza 2012. Ondje je još jednom zahvalio svima koji su bili uz njega i poručio je da su vrata njegovog života otvorena za sve. Tako je Crkva u Livnu dobila svećenika, kako kaže fra Anđelko Barun, najveći dar od Boga.