Livno, 16. prosinca 2012.

 

Misao na srce Afrike

 

U nedjelju, 16. prosinca ove godine u pastoralnom centru u Livnu prikazan je film „Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima“ koji govori o djelovanju hrvatskoga misionara fra Mire Babića u Keniji. Organizator ovoga događaja je humanitarna udruga iz Tomislavgrada „Kap ljubavi“

 

U dvorani pastoralnoga centra, koja se nalazi u sklopu župne kuće u Livnu, posjetiteljima je prikazano nekoliko kratkih filmova na temu misionarstva u Africi koja je, općepoznato, pogođena siromaštvom i raznim bolestima. Pored filmova posjetitelji su mogli čuti i kratku priču gospođe Dražane Perković, tajnice humanitarne udruge „Kap ljubavi“ iz Tomislavgrada, koja je govorila o svojemu nedavnome šestomjesečnom iskustvu u Keniji, u mjestu Subukiji gdje djeluje fra Miro Babić. Glavna točka bila je prikaz dokumentarnoga filma „Put dobrote – fra Miro Babić među Kenijcima“, koji je djelo redatelja Jakova Sedlara. Film prikazuje priče mnogih odbačenih, među kojima su ponajviše djeca, bolesnih i siromašnih koji su sada postali prijatelji tamošnjih misionara i volontera, koji nesebično vode brigu o njima. Prikazuje i pastoralno djelovanje franjevaca u župi sv. Franje u Subukiji koja ima oko 15 tisuća stanovnika, od kojih je približna polovica katoličko. Gotovo svako lice tamošnjega žitelja nosi neku potresnu priču iz svojega života, ali nosi i jednu probuđenu nadu, koju je probudilo osjećanje da je nekome ipak stalo do njihova života. Preko filma je i sam fra Miro Babić uputio zahvalu svima koji podupiru misije, jer bez njih, kako kaže, oni koji misionare na terenu ne bi mogli djelovati.

 

Neka ovo bude izazov na istinu o čovjekovu životu koji se često zna gušiti od nezadovoljstva pored svega što ima. Bit će da je bitno tko si, a ne što imaš. Odbačenima u Keniji nije cilj imati, nego biti čovjek koji vrijedi u očima drugoga čovjeka.

 

Na koncu se posjetiteljima na njihovu sudjelovanju zahvalio i livanjski župnik fra Vinko Sičaja te ih je pozvao u uključivanje u pomoć onima kojima je ta ista potrebna. Cijeli program vodili su članovi iz udruge „Kap ljubavi“.