Split, 11. - 14. listopada 2012.

 

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka OFM: BiH, HR i SL


 Ovogodišnji organizator ovoga susreta bila je Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja (Split). Sudjelovali su novicijati Humac/Ljubuški (BiH), Livno/Gorica (BiH), Trsat/Rijeka (HR), Visovac/Drniš (HR), a u novicijatu Sveta Gora u Sloveniji ove godine nema novaka pa je prisutan bio samo domeštar fra Bogdan Knavs. Aktivnosti ovoga susreta bile su izražene kroz redovitu zajedničku molitvu i euharistiju, upoznavanja i posjete odgojno-obrazovnih institucija ove provincije

 

Susret je započeo u Splitu 11. listopada u franjevačkom samostanu O. fra Ante Antića predstavljanjem novaka, njihovih novicijata i okolnosti u njihovim provincijama. Tako se upoznao rad fratara na raznim područjima i u različitim uvjetima, ali s istim ciljem, donositi svijetlo Evanđelja. Uslijedila je zajednička molitva te nakon nje večera na kojoj je upućen pozdrav pridošlim gostima. U petak 12. listopada krenulo se u prvu posjetu, u Imotski i Sinj. Nastojalo je se pogledati i prirodne znamenitosti ovih krajeva kroz koje su nas vodili tamošnji fratri. Tako se uz imotsku franjevačku baštinu obišlo i dva „obojena“ krška jezera: Modro i Crveno jezero. U Sinju, gdje se nalazi sjemenište Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, poslušala je se priča o čvrstom suživotu žitelja Sinja i Gospe Sinjske koja svoj boravak u Sinju obilježava čudotvornom svojom slikom, a na večeri su novaci imali priliku susresti se sa sinjskim sjemeništarcima. U samostanskom muzeju koji baštini vrijedne rukotvorine može se doživjeti mali vremeplov.


U subotu 13. listopada posjetilo se novicijat, koji je domaćin, na otočiću Visovcu. Vožnja brodom do njega budi slike iz Kristovih trenutaka lađarenja. Tamo se obilazilo prelijepe visovačke vrtove i starine koje su fratri sačuvali u muzejima. Na ovome otoku bambus, paunovi i mladi fratri rastu skupa. Obišlo se i slapove rijeke Krke gdje su strani turisti oduševljeno gledali u ono što ne vide prečesto, slapove i oko 40 mladih fratara. Nakon Visovca uslijedio je posjet Šibeniku, njegovoj poznatoj katedrali čiji je kamenje vezano nevidljivim, gradskom muzeju, a i šibenski franjevci konventualci ispričali su svoju priču o životu u Šibeniku i životu sv. Nikole Tavelića čije se svetište nalazi u njihovoj crkvi. Molitva, misa i večera bile su u župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu (Šibenik). Tamošnji župnik za novake izreče nekoliko riječi o hrabrosti, o predanju Božjemu naumu, o pitanjima koja Bog i nama postavlja. Nakon ovoga posjeta vratilo se u franjevački samostan O. fra Ante Antića na Trsteniku (Split) gdje se sve ovo vrijeme i noćilo, a u kojem se nalazi i Franjevački klerikat. Voditelj kroz ove posjete i program bio je meštar visovačkih novaka fra Jure J. Šimunović.


Na ovaj način posjetilo je se sve odgojno-obrazovne institucije ove provincije te se tako upoznalo s načinom života, rada i odgoja fratara. U nedjelju 14. listopada, nakon svečane mise s narodom i podnevnog objeda, domaći fratri zahvalili su na prisutnosti i poželjeli su sretan povratak u svoje samostanske zajednice.


Ovi međuprovincijski susreti novaka pokazuju potrebu za susretima i ujedinjenjem koje ne mogu rastaviti područne podijele, a to je ujedinjenje u Kristu, čiju su Crkvu fratri obećali popravljati. Novaka je bilo ukupno 35, a njihovih meštara osam. Dogodine će doći nova lica u novicijate, a neka dođe i novo, ljepše lice Crkve.