Vitez, Nova Bila, 4. prosinca 2012.

 

Mali putopis kroz dolinu Lašve

 

U utorak 4. prosinca ove godine novaci Bosne Srebrene, zajedno sa svojim meštrom, posjetili su župe u Vitezu i Novoj Biloj. U Vitezu su obavili i kupovinu, koja je zamijenila nekadašnju novicijatsku tombolu

 

Novake je u Vitezu dočekao tamošnji župnik fra Marko Kepić, zajedno s kapelanima fra Ivanom Kasalom i fra Stjepanom Pavličevićem. Fra Marko je zatim novake uveo u sadržaj obnovljene viteške crkve, koja zbog svoga novog interijernog izgleda zaslužuje biti spomenikom kulture i sakralne umjetnosti. Umjetnost u ovoj crkvi govori da čovjek Bogu daje i ono najbolje što ima, slobodu stvaranja dobra. Tako je ova crkva ispunjena dobrom koje čovjeka budi da svoju sliku oblikuje prema Božjoj.


Na povratku novaci su posjetili i župu u Novoj Biloj, gdje ih je dočekao tamošnji kapelan fra Dario Udovičić. Ondje su također mogli doživjeti trenutke umjetnosti u župnoj crkvi i u filijalnoj crkvi u Zabilju, koja, zbog svoje posebne osvijetljenosti izvanjskom svjetlošću, nadilazi svoje zidove. Obilazeći ova mjesta, gdje je čovjek stvorio dobro iz slobode, jasno se mora uvidjeti da ona pripadaju malome putopisu doline Lašve.


Novaci su posjetili i svoju braću koja borave u staračkome domu u Novoj Biloj, fra Ladislava Fišića i fra Bonu Vrdoljaka.