Gorica-Livno, 25. studeni 2012.

 

Krist Kralj, zaštitnik Družbe Školskih sestara franjevki

 

U nedjelju 25. studenoga Crkva slavi svetkovina Krista Kralja. Njega, kao svojega zaštitnika, posebno slavi Družba Školskih sestara franjevki, a kapela njihovoga samostana na Gorici posvećena je Kristu Kralju

 

Božje kraljevanje među ljudima je kraljevanje ljubavi, jer Krist nam je dokazao da je Bog preobilje ljubavi. Takvo Božje kraljevanje ostvaruje se već na ovome svijetu. Ono je posebno izraženo u životima redovnika i redovnica. Tome upravo svjedoči i Družba Školskih sestara franjevki Krista Kralja. Ove sestre slave Krista Kralja kao svoga zaštitnika, a kapela njihovoga samostana na Gorici u Livnu je i posvećena Kristu Kralju. Stoga je danas u 17.00 sati održana svečana misa u njihovoj kapeli koju je predvodio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran. Uz njega su koncelebrirali fra Marijan Karaula, vikar Provincije, fra Davor Dominović, tajnik provincije, fra Miroslav Ištuk, gvardijan goričkog samostana, fra Ivan Lovrić, župnik u Ljubunčiću i fra Tomislav Svetinović, podhumski kapelan. Na misi je bila prisutna i s. Ivanka Mihaljević, provincijalka Bosansko – hrvatske provincije školskih sestara franjevki. Fra Lovro Gavran je u svojoj propovijedi potaknuo sestre da nastave sa svojim požrtvovnim radom jer ih i njihovo ime na to obvezuje. Neka i dalje budu širitelji Božjeg kraljevanja ljubavi koja je spremna prihvaćati križoliki način života.


Pod ovom misom fra Lovro je blagoslovio vitraje u kapeli koji su posvećeni Kristu Kralju. Na njima su prikazani najvažniji trenuci Kristova utjelovljenja, od rođenje do smrti na križu, te su prikazani i trenuci Njegova kasnijeg djelovanja u svijetu preko Duha Svetoga. Vitraji su djelo umjetnika Aleksandra Zjagina.


Poslije mise uslijedila je svečana večera koju su sestre pripremile za uži krug gostiju. Na večeri je goste pozdravila s. Aleksandra Baotić, kućna predstojnica, te je zahvalila što su došli uveličati slavlje. Gostima su se obratili i provincijali, fra Lovro Gavran i s. Ivanka Mihaljević. Sestre su za večerom također razdijelile gostima i novu knjigu autora fra Marijana Karaule „Školske sestre franjevke u livanjskom kraju“, koja je izašla u povodu: sedamdesete godišnjice osnivanja Bosansko - hrvatske provincije Školskih sestara franjevki sa sjedištem u Sarajevu, osamdesete godišnjice otkako su članice Družbe počele djelovati franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu i u livanjskom kraju uopće, te desete godišnjice otkako su sestre otvorile soju vlastitu kuću na Gorici.