Gorica-Livno, 25. prosinca 2012.

 

Kad Bog postane čovjekom


U Utorak 25. prosinca ove godine Crkva je proslavila rođenje Isusa iz Nazareta. U slavlje se ulazi misom polnoćkom koja se slavi diljem svijeta

 

Misa polnoćka slavljena je i na Gorici. Predvodio ju je livanjski župnik fra Vinko Sičaja, a u koncelebraciji su bili gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, gorički samostanski vikar fra Tvrtko Vrdoljak te ostali fratri s Gorice i livanjski župni vikari. U svojoj propovijedi fra Vinko je govorio o Božiću kao događaju kada se Bog potpuno približio čovjeku i vratio mu njegovo dostojanstvo. Čovjek sada zna ka čemu je usmjeren život, da on ima svoju otkupiteljsku povijest koja konačno vodi u Božje kraljevstvo. Rođenjem Isusa Krista svijet je upoznao narav toga Kraljevstva. Ono je Kraljevstvo ljubavi i mira.

 

Misu je svojim pjevanjem uljepšao i livanjski župni zbor, koji je u prepunoj goričkoj crkvi odavao pravu sliku istinskoga slavlja koje se tiče cijeloga svijeta. Na koncu je fra Vinko Sičaja poželio vjernicima sretan Božić, a poslije fra Vinka vjernicima je se obratio i gvardijan fra Miroslav Ištuk poželjevši im blagoslovljen Božić i blagdane koji slijede.

 

Božić je dan kada svijet upoznaje pravu sliku Boga, koji se odrekao sile radi ljubavi i čovjekove slobode. Bog želi slobodnu čovjekovu ljubav i svoju moć nije pokazao u sili, nego u jednostavnosti djeteta koje se rodilo u siromaštvu i progonstvu, a pred kojim se poklonila mudrost ovoga svijeta. Norma života odsada je ljubav.

 

Poslije mise polnoćke uslijedilo je kratko druženje i zakuska za zbor, policiju i druge goste.