Bila, 4. listopada 2012.

 

 Franjina ustrajna vjera zadivljuje i danas


 Livanjska župa Bila i ove je godine svečano proslavila svog nebeskog zaštitnika sv. Franju Asiškog. Trodnevnu pripravu predvodili su kapelani iz dviju livanjskih župa: Ljubunčića i Livna, dok je na sam dan predvodnik euharistijskih slavlja i propovjednik bio fra Stipo Alandžak, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom

 

 

U četvrtak 4. listopada 2012. godine proslavljen je patron livanjske župe Bila. Slavlje je počelo trodnevnicom, a završilo je glavnom pučkom misom na sam dan svetog Franje. Trodnevnicu su predvodili kapelani okolnih livanjskih župa. Prvi dan predvodio je fra Ivica Matišić, kapelan župe Ljubunčić, drugi dan predvodio je fra Josip Jukić, a treći fra Ivica Baketarić, obojica kapelani župe Livno. Na sam dan patrona svetu misu predvodio je fra Stipo Alandžak, odgojitelj i profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, uz koncelebraciju petnaestak svećenika s okolnih župa.

 

Fra Stipo je u svojoj nadahnutoj propovjedi iznio nekoliko pitanja za razmišljanje. Kroz Franjin život nam je pokazivao što da činimo i kako?! Naglasio je kako je Franjino služenje Gospodinu Bogu u to doba jako osuđivano. Sveti Franjo se često morao boriti protiv katara, patarena, albigenza, te tako često svoju glavu stavljao u torbu, ali da je u tom svom traženju puta uspio tomu svjedoči i ovo danas euharistijsko slavljenje njemu u čast. Usporedio je ondašnji svijet s današnjim, naglasio je da nema razlika, te da su bila u to doba, a i danas stalna politička previranja, te da u vjeri i slijeđenju evanđelja čovjek može imati miran život. Upozorio nas je na lažne proroke kojih je sve više u svijetu.

 

Na koncu svete mise župnik fra Stipo Raštegorac zahvalio je propovjedniku fra Stipi, koncelebrantima, biljanskom župnom zboru koji je uzveličao ovo svečano slavlje pod ravnanjem sestre Anđelke Mlakić, kao i samim vjernicima na lijepom odazivu. Potom je pozvao sve župljane na čašicu rakije i razgovor ispred crkve, a za lijepu atmosferu pobrinuo se KUD Tribanj.

 

Slavljena je i večernja misa koja je bila namijenjena za mlade iz župe te za nova župna zvanja. Tu misu je također predvodio fra Stipo uz koncelebraciju fra Marka Ešegovića meštra novaka, a novaci su zvucima tamburice uzveličali ovo misno slavlje te ujedno na neki način posvjedočili da valja živjeti za svetog Franju i da se ne treba bojati nastaviti slijediti ga.