Gorica, 7. ožujka 2012.

Franjevački način evangelizacije

 

Mjesečna rekolekcija

 

U srijedu 7. ožujka 2012. god. braća livanjskog samostanskog područja okupila su se na Gorici u samostanu svetih Petra i Pavla povodom mjesečne rekolekcije. Gorički gvardijan fra Anđelko Barun održao je predavanje na temu: Franjevački način evangelizacije.

 

U predavanju se fra Anđelko posebno osvrnuo na pet značajki franjevačkog života, a to su: navještaj riječi, slavljenje euharistije, zajedništvo, malenost i poslanje. U skladu s time naglasio je kako franjevac u evangelizaciji mora isticati sve karakteristike franjevačkog života. Jedna od karakteristika franjevačkog župnog pastorala je klanjati se sa svim stvorenjima u duhu i istini. Također je istaknuo kako konventualna misa kod franjevaca treba biti središnji događaj dana za svu braću u zajednici. Za franjevački način evangelizacije bitno je povezati liturgiju i život. Potrebno je znati kako je današnjem svijetu privlačnija propovijed djelima nego riječima. Stoga franjevačka malenost daje župnom pastoralu posebno i nezamjenjivo obilježje i zahtjeva život među ljudima. Franjevac je ostavio svijet ne da od njega pobjegne nego da mu služi pa zbog toga franjevačko poslanje podrazumijeva poslanje cijelome svijetu. Franjevac mora ići u susret vjernicima i tražiti ih, a ne čekati da oni dođu k njemu.


Poslije predavanja i odmora braća su se okupila u samostanskoj kapeli gdje je fra Anđelko predslavio svetu misu s homilijom.