Livno, 21. siječnja 2012.

 

Ekumenski susret za jedinstvo kršćana


„Tko nije protiv vas taj je za vas“ (Lk 9, 49-50)

 

Ovogodišnji susret u povodu molitvene osmine za jedinstvo kršćana organizirao je livanjski župnik fra Marko Jukić. U večernjim satima, 21. siječnja 2011. godine, slavljena je sveta misa koju je predslavio gorički gvardijan fra Anđelko Barun uz koncelebraciju župnika fra Marka i župnih vikara fra Ivana Kasala i fra Josipa Jukića. Od predstavnika Pravoslavne crkve svetoj misi i zajedničkoj molitvi za jedinstvo prisustvovali su livanjski protojerej Željko Đurica, kupreški jerej Tomislav Čubrilović i glamočki đakon Srđan Belenzaga.

 

Na početku svete mise gvardijan fra Anđelko pozvao je vjernike da se pokaju za grijehe, a posebno za one grijehe kojima čine da ne dođe do jedinstva kršćana. U propovijedi je fra Anđelko naglasio kako smo sami krivi što je došlo do nejedinstva i kako se premalo trudimo da se ponovno ujedinimo. Iako je Krist na posljednjoj večeri molio za jedinstvo danas je u svijetu 350 različitih crkava koje su se odijelile od Kristove crkve koja je trebala biti jedinstvena. „Osmina za jedinstvo kršćana nije samo molitvena akcija, ona mora biti i škola, da se upoznamo s novim idejama, nacrtima i nastojanjima za jedinstvo, da se oduševimo Kristom i njegovim evanđeljem, jer je to jedini temelj i izvor jedinstva“, naglasio je fra Anđelko. Zadatak je Crkve u svijetu da bude svjetlo, sol i kvasac jedinstva. To je i za nas polazna točka na putu ka jedinstvu. A da bismo se ujedinili moramo se najprije bolje upoznati.

 

Misno slavlje je uzveličao livanjski župni zbor kojim ravna sestra Julijana Djaković. Poslije svete mise katolički i pravoslavni svećenici nastavili su dijalog na večeri u župnoj kući. Ovaj susret bio je još jedan korak naprijed na putu ujedinjenja svih kršćana.