Šćit - Rama, 17.-21.6. 2012.

 

Duhovne vježbe u Rami


Duhovne je vježbe predvodio fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

 

I ove su godine, pred prve privremene zavjete, novaci Bosne Srebrene imali duhovne vježbe u samostanu Uznesenja Marijina u Rami na Šćitu. Na Šćit su s meštrom fra Markom Ešegovićem stigli u nedjelju navečer, a dobrodošlicu im je poželio ramski gvardijan fra Tomislav Brković.

 

Duhovne vježbe predvodio je fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Četverodnevne duhovne vježbe započele su u nedjelju molitvom povečerja i zazivom Svetoga Duha. Kroz četiri dana fra Josip je održao sedam predavanja. U predavanjima je govorio o Adamovoj neposlušnosti prema Bogu i bježanju od Božje volje, zatim o čistom srcu, tj. o iskrenosti i razumnom životu. Također je spomenuo ljubav kao uzrok svakog dobrog čina na što je nadovezao predavanje o darivanju. Govorio je i o povjerenju kao bitnom svojstvu u redovničkom životu, a na primjeru Abrahamovog povjerenja u Boga duhovnik je s novacima podijelio razmišljanje o donošenju čak i apsurdnih odluka koje nas mogu izvesti iz naizgled bezizlaznog stanja.

 

Osim predavanja, u duhovne vježbe uključena je molitva časoslova i krunice, a svako prijepodne obilježeno je svetom misom i propovijedima koje su se osim na Evanđelje nadovezivale i na prethodno predavanje.

 

Duhovne vježbe završile su u četvrtak svetom misom i ručkom, nakon čega su se meštar i novaci oprostili sa samostanskom zajednicom i duhovnikom te zahvalili na srdačnosti, gostoprimstvu i ugodnom boravku u Rami.