Ljubunčić, 9. prosinca 2012.

 

Crkva daruje svoje najmlađe

 

U nedjelju 9. prosinca ove godine u Ljubunčiću je podijeljeno mnoštvo darova za djecu osnovnoškolske i predškolske dobi. Ovaj događaj vezan je uz sv. Nikolu, biskupa koji je živio i djelovao u Turskoj u 3. st. On je zaštitnik djece i pomoraca

 

Sve je počelo u 16.00 kada se, pošto je mali dječji zbor otpjevao nekoliko pjesama njemu u čast, na vratima župne crkve u Ljubunčiću pojavio lik sv. Nikole kojeg djeca uvijek s nestrpljenjem iščekuju. Pošto je uvidio da njegovi krampusi nemaju posla u ovoj župi i da sva djeca ipak zaslužuju slatke darove, počeo ih je dijeliti pomoću dva anđela koji ga uvijek prate.

 

U ulogu sv Nikole, već tradicionalno, uživljavaju se novaci s Gorice. Ovaj put bio je to fra Nikola Pejčin, a ostali novaci pomagali su oko organizacije i pjevanja dok su djeca primala darove. Župnik župe Ljubunčić fra Ivan Lovrić već godinama neumorno održava ovaj događaj, koji je sastavni dio djetinjstva mnogih ljudi. Tako su si dali truda on i njegov kapelan fra Ivica Matišić i ove godine oko pravljenja mnoštva darova. Mnoštvo djece i njihovih roditelja još su se jednom mogli osjetiti zaštićeni brigom velikih Crkvenih pastira. Ovaj događaj uči djecu da ih Bog preko Crkve uči darivati druge ali i primati darove od drugih. Ovo darivanje neka prijeđe jednom u sebedarje, da tako Crkva uvijek osjeća prisutnost svojih pastira.