Ljubunčić, 22. srpnja 2012.


 

  Budimo kršćani koji će se boriti

 

za dobro!


 

U subotu i nedjelju bliže sv. Iliji proroku već tradicionalno se u župi Ljubunčić obilježava godišnjica smrti fra Lovre Karaule i dan duhovnih zvanja


U nedjelju, 22. srpnja 2012. godine, oživjelo je sjećanje na pokojnoga fra Lovru Karaulu, koji je za svijet Livna, a posebno Ljubunčiča, bio prorok pravedne riječi koja je za vrijeme Turaka odzvanjala u polju umuknulom od nepravde. Ljudi ga zbog toga cijene i svake godine hodočaste na mjesto njegova groba te dolaze i na misu uočnicu, koja je bila u subotu 21. srpnja, a koju je ove godine predvodio fra Božo Sučić, gvardijan samostana na otoku Školjiću kod Zadra.

 

Na svečanoj nedjeljnoj misi, koja je održana u Žiroviću kod spomenika koji je podignut na mjestu fra Lovrinog stradanja, bilo je mnoštvo svijeta, časnih sestara i svećenika. Svetu misu je predvodio pomoćni banjolučki biskup mons. dr. fra Marko Semren. On je govorio o fra Lovri kao o proroku koji nas budi i poziva na vertikalni put života, a ne samo horizontalni, da se ne prepuštamo životarenju, nego budemo aktivni kršćani koji će se boriti za dobro. U koncelebraciji su bili ljubunski župnik fra Ivan Lovrić, fratri livanjskog samostanskog područja na čelu s gvardijanom fra Miroslavom Ištukom, kao i gosti-svećenici podrijetlom iz ljubunske župe.

 

Ovog dana u Ljubunčiću je obilježen i dan duhovnih zvanja ove župe, pa se stoga okupio impozantan broj časnih sestara i svećenika iz različitih zajednica. Na ručku, poslije mise, govorilo se o brojčanim karakteristikama župe Ljubunčić i ustanovilo da je to župa koja još uvijek prednjači po broju duhovnih zvanja. Ovaj ugodni susret združio je redovnike koji su razastrti po svijetu te ih je vratio na trenutak njihovu korijenu.