Livno, 23. prosinca 2012.

 

Božićna priredba i izložba živih jaslica


U zgradi Narodnog sveučilišta Livno dramska družina frame Livno „Judita“ izvela je predstavu pod nazivom „Badnja noć“ pod vodstvom profesora Dinka Periše i u režiji sarajevske glumice Nade Đurevske. Nakon predstave na gradskom trgu tradicionalno su oživotvorene žive jaslice.

 

Gogoljeva komična priča „Badnja noć“ koju su izveli livanjski framaši oživjela je i probudila mnogima sjećanja i duh Božića te nas vratila u vrijeme kada se živjelo mnogo drugačije, skromnije, ali ipak radosnije. Obučeni u tradicionalne livanjske nošnje glumci su na komičan način htjeli reći da ove trenutke uistinu proživimo u miru i radosti, u susretima s drugima koji nam otvaraju vrata vječnosti. Jer, kako kaže Sören Kierkegaard: „Ljubav prema Bogu i prema bližnjemu dva su krila istih vrata koja se otvaraju i zatvaraju samo zajedno“.

 

Nakon predstave na gradskom trgu upriličene su žive jaslice. Ugodnu atmosferu na trgu popratila je i pokoja božićna pjesma uz čašu kuhanog vina i toplog čaja. I ovo je bio jedan u nizu od radosnih trenutaka u kojemu nas betlehemski dječačić poziva na radost zbog neizmjerne Božje ljubavi.