Podhum, 25. ožujka 2012.

30 godina svećeništva

 

Fra Jure Papić i fra Marijan Karaula proslavili su tridesetu obljetnicu svećeničkog ređenja


U župnoj crkvi svetoga Ivana Krstitelja u Podhumu danas je vladalo svečano ozračje. Naime, na pučkoj misi podhumski župnik fra Jure Papić i vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula proslavili su tridesetu obljetnicu svećeničkog ređenja. Obojica su prije trideset godina zaređeni za svećenika u župi Lištani. Svetu misu predslavio je provincijal Bosne Srebrene mnogopoštovani fra Lovro Gavran uz koncelebraciju fra Jure, fra Marijana, goričkog gvardijana fra Anđelka Baruna, fra Perice Vidića gvardijana samostana na Bistriku, meštra novaka fra Marka Ešegovića i podhumskog vikara fra Tomislava Svetinovića. Da misno slavlje bude što svečanije potrudio se župni zbor. Na početku svete mise fra Jure se obratio svojim župljanima te ih je pozvao na molitvu za svećenike da ustraju u svojim zvanjima ali i da mole za nova duhovna zvanja kojih je u posljednje vrijeme iz livanjskog kraja sve manje. Župljane je pozdravio i provincijal fra Lovro i tom prigodom čestitao fra Juri i fra Marijanu tridesetu obljetnicu svećeničkog ređenja.


U propovijedi se provincijal posebno osvrnuo na Krista. Krist je zapravo naš veliki svećenik novoga saveza. Ali tko je to svećenik? Svećenik je zapravo posrednik između Boga i ljudi. „Bogu nema milije žrtve od one koju mu prinosi Sin. Isus žrtvuje samoga sebe na oltaru križa i nema veće žrtve od te. Da bi nam ta žrtva bila korisna, potrebno je da je se sjećamo. Zato je Krist ustanovio Crkvu i svećeništvo kako bi svećenici neprestano mogli obnavljati njegovu žrtvu. Stoga su svećenici samo dionici Kristova svećeništva i njihova je služba nastavljati djelo Isusa Krista“ rekao je fra Lovro želeći istaknuti bit svećeničkog zvanja. Zatim se obratio slavljenicima i ukratko se osvrnuo na njihov svećenički put. Fra Jure je u proteklih trideset godina uglavnom djelovao pastoralno. Fra Marijan je osim pastoralnog djelovanja pisao knjige i radio u Svjetlu riječi, a trenutno obavlja dužnost provincijskog vikara. Provincijal im je zahvalio za sve što su učinili za provinciju Bosnu Srebrenu te ih potaknuo riječima: Ustrajte u svom pozivu i, kao što je rekla Blažena Djevica Marija u Kani Galilejskoj, učinite sve što vam kaže Isus.


Nakon svete mise svećenici i časne sestre okupili su se na svečanom ručku u župnoj kući gdje se uz pjesmu nastavilo sa slavljem.