ZLATNA HARFA

 

Salve, sponsa Dei

 

U banjolučkoj katedrali održan susret dječjih zborova – „Zlatna harfa“

 

Susret dječjih zborova ili „Zlatna harfa“ 2011. godine za banjolučku biskupiju održan je u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci u subotu 14. svibnja. To je prilika da se djeca iz svih župa biskupije okupe na jednom mjestu, druže i promiču liturgijsko pjevanje. Budući da je ovo godina sv. Klare – 800. obljetnica utemeljenja Drugog franjevačkog reda, Siromašnih sestara Sv. Klare – slogan ovogodišnje Zlatne harfe bio je „Salve, sponsa Dei“ (Zdravo, zaručnice Božja). Sudjelovalo je devet dječjih župnih zborova: Jajce, Bihać, Vidoši, Lištani, Odžak-Ćaić, Bila, Ljubunčić, Podhum, Glamoč i Livno. Po prvi put nastupio je i dječji samostanski zbor s Gorice iz Livna pod vodstvom novaka fra Emanuela Josića.

 

Središnji dio susreta bilo je euharijstijsko slavlje u 10.30 sati kojeg je predvodio banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica uz koncelebraciju svećenika koji su dopratili svoje zborove. U pjevanju za vrijeme sv. mise, pod orguljskom pratnjom fra Emanuela i dirigenticom sestrom Damjanom Kovačević, sudjelovali su svi zborovi, pojedinačno i zajedno. U propovijedi biskup Franjo se osvrnuo na važnost liturgijskog pjevanja naglasivši onu „Tko pjeva dvaput moli“ te zborovima poželio ovakvih susreta i uspjeha u njihovom radu.

 

Nakon sv. mise, poslije kratke pauze, slijedio je drugi dio susreta u kojem je svaki zbor nastupio pojedinačno otpjevavši dvije skladbe: prvu tzv. popijevku iz „košarice“ i drugu skladbu po volji. Sve skladbe bile su u duhu slogana ovogodišnjeg susreta. Program je vodio mons. dr. Anto Orlovac, biskupski vikar. Prije svakog nastupa predstavio je zbor iz koje župe dolaze, voditelja zbora, broj pjevača i skladbe koje će otpjevati. Nakon otpjevanih skladbi slijedilo je fotografiranje zbora s biskupom. Poslije nastupa svih deset zborova njihovim predstavnicima biskup Franjo je uručio zahvalnicu.

 

Okrijepivši se pripremljenim ručkom svi su ponovo okupili u katedrali pogledati predstavu koju su spremile mlade djevojke iz Livna pod nazivom „Susret dviju majki“.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.