Naslovnica
Naslovnica

TURISTIČKA MONOGRAFIJA GORICE U LIVNU

 

Franjevački samostan sa svim svojim sadržajima na Gorici u Livnu vjersko je i kulturno središte Livna i livanjskog kraja. Samostan, crkva, knjižnica te Franjevački muzej i galerija Gabriela Jurkića nezaobilazna su destinacija turistima koji posjećuju ili prolaze kroz Livno.

 

Želeći sačuvati i budućim pokoljenjima u nasljedstvo ostaviti starinu koju su nam naši predci namrli, samostan svake godine nešto obnavlja na crkvi, samostanu i okolišu. Mnogi, ipak, ne znaju što se sve od kulturnog blaga neprocjenjive vrijednosti nalazi na Gorici. Zbog toga smo se pobrinuli da Turistička naklada d.o.o. Zagreb, u svoju Biblioteku TURIZAM I BAŠTINA, broj 81., uvrsti Turističku monografiju Franjevačkog samostana i crkve sv. Petra i Pavla i Franjevački muzej i galeriju Gorica Livno. Tiskana je na pet jezika (hrvatski, engleski, francuski, njemački i talijanski), za svaki jezik zasebno. Želja nam je kulturno blago i mnoge vrijednosti Gorice predstaviti svjetskoj javnosti. Vodič na 72 stranice i 116 fotografija u boji tekstom i slikom predstavlja najvažnije stvari koje se nalaze na Gorici. Autor teksta ove knjižice je gvardijan fra Anđelko Barun, fotografije su uglavnom od Zorana Alajbega iz Splita, a glavni urednik je Mato Njavro iz Zagreba.

Cijena ove vrijedne knjižice je 10 KM, a može se naručiti u samostanu ili kupiti na ulazu u Franjevački muzej i galeriju Gorica. Adresa samostan i Muzeja je: Gorička cesta bb – 80101 Livno. Tel/fax samostana je 00387-(0)34-200 311, a Muzeja: 00387-(0)34-200 922; e-mail: fmgg.livno@tel.net.ba

Vrijeme posjeta Muzeja je tijekom cijele godine svakim radnim danom od 8 do 15 sati. U ljetnim mjesecima, od 1. lipnja do 1. rujna muzej je moguće posjetiti i subotom od 10 do 15 sati.