SV. PETAR I PAVAO

 

Patron goričkog samostana

 

Svečanim euharistijskim slavljem proslavljen patron samostana na Gorici

 

Dana 29. lipnja 2011. godine, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, apostola, franjevački samostan na Gorici započeo je proslavu svog patrona svečanim euharistijskim pučkim slavljem s početkom u pola jedanaest. Misno je slavlje predvodio fojnički gvardijan fra Nikica Vujica. U koncelebraciji su bili gvardijan goričkog samostana fra Anđelko Barun, dekan livanjskog dekanata vlč. Adolf Višaticki, fra Tomislav Brković, ramski gvardijan, fra Ilija Božić, sutješki gvardijan, fra Stipo Raštegorac, vikar jajačkog samostana, fra Ivan Pervan, kreševski gvardijan, fra Gabrijel Tomić, upravitelj svetišta Gospe Olovske, fra Leon Pendić, vikar gučogorskog samostana, braća iz samostana i župnici i župni vikari livanjskih župa. Na početku misnog slavlje nazočne je pozdravio gvardijan fra Anđelko.

 

U prigodnoj propovijedi fra Nikica je govorio o sv. Petru i Pavlu te iz njihovog života i djelovanja izvukao poruke za vjernika u današnjem vremenu. Pod sv. misom pjevao je gorički samostanski zbor pod vodstvom fra Emanuel Josića i orguljskom pratnjom Antonije Perković.

 

Poslije sv. mise druženje je nastavljeno na ručku u samostanskoj blagovaonici gdje je održan tzv. običaj razmjene bukara. Običaj se sastoji u tome da gostujući gvardijani donesu feštivnom gvardijanu bukaru, a ovaj također uzvrati bukarom. Ove godine bukaru su donijeli sedam predstavnika svojih samostana koji su na ručku održali kratke pozdravne govore. Poslije njih govor su održali dekan novicijata fra Matija Miletić i gvardijan domaćin fra Anđelko Barun.