SV. LEOPOLD BOGDAN MANDIĆ

 

„Izabra slabe da posrami jake“

 

Novaci s meštrom nastupili u groblju na Carevom Polju kraj Jajca

 

Na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji se slavi 12. svibnja, na dan njegova rođenja, novaci Bosne Srebrene s drugim meštrom fra Franjom Vrgočem nastupili su u groblju na Carevom Polju nedaleko od Jajca.

 

U jutarnjim satima stigli su u Franjevački samostan sv. Luke u Jajcu, gdje ih je dočekao gvardijan fra Niko Petonjić. Odatle s gvardijanom su se uputili u Carevo Polje slaviti sv. misu na groblju u jedanaest sati. Uz meštra fra Franju u koncelebraciji je bio gvardijan fra Niko, dok su novaci svirali i pjevali te čitali misna čitanja i molitvu vjernika. U propovijedi fra Franjo je osvrnuvši se na životopis ovog hrvatskog sveca izvukao jasnu poruku za današnje vjernike: svetost se može postići u svakom vremenu i situaciji. Potrebno je samo predati se Bogu. Ovo je svojim životom dokazao sv. Leopold. Na kraju sv. mise gvardijan je zahvalio meštru i novacima na njihovom dolasku te svima koji su sudjelovali na misnom slavlju. Poslije mise slijedio je ručak kojeg je pripremila jedna obitelj u selu.

 

Novaci i meštar predvodili su i slavlje večernje sv. mise poslije koje je bio blagoslov djece, a na izlazima iz groblja dijeljene su im bombone.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.