PATRON ŽUPE

 

Sv. Josip, zaručnik BDM

 

U župi Gornja Dubica svečano proslavljen patron župe

 

Svetkovina sv. Josipa, Djevičinog zaručnika, Isusova poočima ili, kako ga još nazivaju, šutljivog sveca, središnje je slavlje mjeseca ožujka. Nazivaju ga šutljivim jer evanđelja ne prenose niti jednu jedinu njegovu riječ. Ime Josip hebrejskoga je podrijetla i znači „neka Bog pridoda“. I Bog je i „pridodao“ sv. Josipa svome otkupiteljskom planu ljudskoga spasenja tako što je on bio, iako ne naravni, zakonski Isusov otac. Iz toga razloga sv. Josip ima najpovlaštenije mjesto poslije Isusa i Marije. Sv. Josip je zaštitnik Crkve, a u lipnju 1687. godine Hrvatski ga je Sabor izabrao za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. Ovaj veliki svetac slavi se 19. ožujka, u mjesecu koji mu je i posvećen.

 

Tako, 19. ožujka 2011. godine, među nekoliko župa u Bosni koje svoj patron slave na ovu svetkovinu, i župa Gornja Dubica je svoj patron obilježila na svečaniji način. Uoči patrona slavile su se sv. mise trodnevnice na kojima su se okupljani vjernici pripremali za proslavu svetkovine.

 

Na samu svetkovinu slavile su se dvije sv. mise – jutarnja i pučka – koje je predvodio meštar franjevačkih novaka provincije Bosne Srebrene fra Marko Ešegović, a novaci su pjesmom uzveličali misno slavlje te čitali misna čitanja i molitvu vjernika. Na pučkom misnom slavlju u jedanaest sati, osim predvodnika misnog slavlja fra Marka, u koncelebraciji su bili fra Velimir Bavrka, župnik, fra Bono Kovačević, župni vikar, fra Ivica Vidak, župnik u Svilaju, fra Mladen Jozić, župnik u Potočanima, fra Božo Lujić, profesor biblike, te još nekoliko svećenika iz doborskog i derventskog dekanata. Na ovom misnom slavlju okupio se prilično velik broj vjernika koji su dubičku crkvu ispunili do posljednjega mjesta.

 

U propovijedi se fra Marko osvrnuo na brižljivog Josipa, koji nije bio čovjek od velikih riječi, nego čovjek od djela, koji je znao komunicirati s Bogom te svoju volju uvijek podvrgavao volji Božjoj. Takve su odlike potrebne današnjem čovjeku i trebao bi ih naučiti od Josipa i svakodnevno provoditi u životu.

 

Na kraju misnog slavlja župnik fra Velimir je svim Josipima čestitao imendan, zahvalio svećenicima, propovjedniku fra Marku i novacima na odazivu te ih zajedno s časnim sestrama pozvao na ručak u župnu dvoranu. Predstavio je i umjetnika koji uređuje interijer crkve te istaknuo da će posveta crkve biti 31. srpnja ove godine.

 

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.