ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA

 

Sv. Ivan – uzor današnjem vjerniku

 

Vjernici u Podhumu svečano proslavili svog nebeskog zaštitnika i zagovornika

 

Sveti Ivan Krstitelj, Isusov preteča, nebeski je zaštitnik nekolicine župa i samostana u Bosni i Hercegovini, a u livanjskom kraju župe Podhum, gdje je 24. lipnja 2011. godine upriličena svečana proslava ovog velikog i važnog kršćanskog sveca. Vjernici ove župe za tu proslavu duhovno su se pripremali večernjim misama trodnevnicama, a prije mise imali su priliku za ispovijed. Uz to ove godine dan prije slavila se i svetkovina Presvetog tijela i krvi Kristove te su imali priliku sudjelovati na tijelovskoj procesiji.

 

Na samu svetkovinu, uz mise u sedam sati za domaćice, ranu misu u devet sati i večernju misu s blagoslovom djece u osamnaest sati, središnji dio proslave bila je pučka misa u jedanaest sati na vanjskom oltaru ispred župne crkve. U dvorištu ispred župne kuće okupio se velik broj župljana i vjernika iz susjednih župa uteći se svom nebeskom zagovorniku. Svečano euharistijsko slavlje, kao i mise trodnevnice, predvodio je dr. fra Ivan Šarčević, glavni urednik vjerskog glasila „Svjetlo riječi“ i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U koncelebraciji su bili podhumski župnik fra Jure Papić i đakon fra Josip Mihael Matijanić, vidoški župnik i kapelan fra Pere Kuliš i fra Božidar Blažević, župnik u Čukliću fra Tvrtko Vrdoljak, biljanski župnik fra Zoran Tadić i župnik iz Grabovice vlč. Marko Lukač.

 

U homiliji fra Ivan se osvrnuo na život sv. Ivana Krstitelja koji današnjem čovjeku može biti učitelj u mnogim stvarima. Najprije da se za sve što radi treba dobro pripremiti, kao Ivan za prorokovanje odlaskom u pustinju. Budući da je oštro napadao na buntovnike svoga vremena treba mu biti uzor da nikada ne šuti nego se odlučno odupre svakojakim manipulacijama koje dolaze iz svih krugova djelovanja današnjeg čovjeka. Na kraju, kao što je i sv. Ivan pozivao na pokoru i obraćenje, upozorio je vjernike da se obrate i vjeruju Evanđelju i Isusovom nauku, a ne modernim naukama koje ih udaljuju od pravog Učitelja.

 

Na kraju sv. mise nazočnima pozdrav je uputio župnik fra Jure. Osobito je zahvalio predvoditelju fra Ivanu, svim svećenicima koji su ovih dana pomagali u ispovijedanju te svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi patrona.

 

Svečanijem ozračju za vrijeme mise pridonosilo je pjevanje župnog zbora pod vodstvom sestre Gizele Dolić i orguljskom pratnjom novaka fra Emanuela Josića. Radom u župnom uredu svoj doprinos dali su i druga dvojica novaka fra Goran Barešić i fra Petar Ramljak.