PROSLAVA SV. IVANA KRSTITELJA U LIVNU

 

Dana 24. lipnja slavio se sv. Ivan Krstitelj na temeljima starog samostana kod bolnice u župi Livno. Misno slavlje u 11 sati predvodio je velečasni Mladen Parlov, ravnatelj nadbiskupijskog sjemeništa. Suslavitelji misnog slavlja bili su livanjski župnik fra Marko Jukić i župni vikar fra Marinko Baotić. Misno je slavlje svojom pjesmom uzveličao župni zbor župe Livno. Propovjednik se u propovijedi osvrnuo na život sv. Ivana, na njegovu poniznost i pustinjački život. Osvrnuo se i na vrijeme u kojemu mi živimo. Kompleksno vrijeme u kojem je i Evanđelje tek jedna od ponuda koje nam se nude.

 

Misno slavlje u 18 sati također je predslavio velečasni Mladen Parlov. U koncelebraciji su bili livanjski župnik fra Marko Jukić i vidoški župni vikar fra Božidar Blažević. Kako se pod ovom svetom misom okupio velik broj obitelji s djecom, predvoditelj misnog slavlja u svojoj propovijedi govorio je o vrijednostima obitelji i o odgoju djece. Među velike pogreške koje roditelji često rade u odgoju djece ubrojio je i darivanje djece materijalnim darovima, uskraćivanje svakog napora, određivanje djetetu budućnosti kroz školovanje i zanimanje koje roditelji žele, tj. stvarajući dijete na svoju sliku što je pogreška jer ga je Bog stvorio na svoju sliku i priliku kao jednog i neponovljivog.

 

Kako je uobičajeno, na koncu svetog misnog slavlja svećenici su se okupili oko kipa sv. Ivana Krstitelja i blagoslivljali malu djecu.