SV. ANTO, PUSTINJAK

 

Najljepše nasljedovati Krista jest u evanđeoskim savjetima: siromaštvu, čistoći i poslušnosti

 

Novaci Bosne Srebrene s meštrom nastupili u župi i samostanu Fojnica gdje je svečano proslavljen supatron župe i zaštitnik grada

 

Na svetkovinu sv. Ante Pustinjaka, 17. siječnja 2011. godine, novaci Franjevačke provincije Bosne Srebrene bili su u posjetu župi i samostanu Sv. Duha u Fojnici, gdje se ovaj svetac slavi kao supatron župe i zaštitnik grada Fojnice.

 

Nakon lijepog dočeka samostanske zajednice na čelu s gvardijanom fra Nikicom Vujicom, novaci su poslije doručka pod vodstvom fra Janka Ljubosa razgledali samostanski muzej i arhiv, knjižnicu starih i novih knjiga, etnografsku zbirku i galeriju sa stalnim postavom slika. Euharistijsko slavlje, na koje se okupio lijep broj vjernika iz Fojnice i okolnih mjesta, započelo je u jedanaest sati, a predvodio ga je meštar novaka fra Marko Ešegović. U koncelebraciji bili su gvardijan fra Nikica, kreševski dekan vlč. Marko Perić, fratri iz samostana te župnici i kapelani iz okolnih župa i susjednog kreševskog samostana. Novaci su čitali misna čitanja te zajedničkim pjevanjem s tamošnjim zborom pjesmom uzveličali slavlje.

 

U propovijedi se fra Marko osvrnuo na život sv. Ante Pustinjaka, koji je čuvši riječi Evanđelja prodao sve što je imao i otišao u pustinju nastanivši se u pećini gdje se molitvom i odricanjem želio sjediniti s Gospodinom. Kad je car Maksimijan počeo progoniti kršćane u Egiptu vratio se u Aleksandriju gdje je bez straha, otvoreno i javno propovijedao kršćanstvo. Nakon toga ponovno se vratio u pustinju, ali sada s nekoliko tisuća pristaša koji su htjeli da im postane učiteljem duhovnoga života

 

Na kraju misnog slavlja gvardijan je zahvalio meštru i novacima na dolasku, kao i vjernicima i svećenicima u koncelebraciji.

 

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.