SV. ANTO PADOVANSKI

 

Svetac svih naroda

 

Novaci Bosne Srebrene sudjelovali na svečanoj proslavi patrona župe Sivša

 

Sv. Anto (krsnim imenom Ferdinand) rođen je 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. S petnaest godina stupio je u augustinski samostan, gdje se posvetio učenju i molitvi. Saznavši za franjevačke mučenike u Maroku 1220., želio je i on svoj život položiti za vjeru te već u ljeto iste godine stupa u franjevački red. Iz poštovanja prema sv. Anti Pustinjaku uzima ime Anto. Nije mu se ispunila želja da umre mučeničkom smrću, ali se odlikovao učenošću, jednostavnošću i skromnošću, pomažući svim ljudima. Umro je u Padovi 13. lipnja 1231. Tu u velikoj bazilici stavljenoj pod njegovu zaštitu nalaze se njegovi zemni ostaci i zbog toga je dobio naslov Padovanski. U rodnom Portugalu štuje se kao sv. Anto Lisabonski.

 

Ovome skromnom svecu i danas se mole narodi svih religija i nacija i poznat je po tome što pomaže svakome tko mu se utekne. Pod njegovom zaštitom mnoge su župe, filijale, groblja i kapelice kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.

 

Župa Sivša u usorskom kraju jedna je od tih nad kojom neumorno bdije sv. Anto. Na njegov blagdan 13. lipnja 2011. godine župa je svečano proslavila svoj patron na kojemu su sudjelovali i novaci Bosne Srebrene s meštrom fra Markom Ešegovićem. Svojim pjevanjem, a meštar propovijedanjem, uljepšali su jutarnje i središnje misno slavlje u jedanaest sati, na koje se okupilo mnoštvo župljana i vjernika iz okolnih župa. Uz meštra, predvodnika misnog slavlja, u koncelebraciji su bili župnik fra Petar Andrijanić, župni vikari te okolni župnici na čelu s dekanom prečasnim Marinkom Grubešićem. U propovijedi fra Marko je govorio o životu sv. Ante te kako su svi pozvani odazvati se Božjem pozivu, kao i ovaj svetac. Mladima u tomu mnogo mogu pomoći njihovi roditelji, koji ne smiju braniti svojoj djeci staviti se u Božju službu.

 

Na kraju misnog slavlja župnik fra Petar je zahvalio meštru, novacima i svima koji su sudjelovali u proslavi te nazočne pozvao na blagoslov novoisklesanog kipa sv. Ante kojeg je župi poklonilo hrvatsko kulturno društvo „Napredak“. Kip je blagoslovio predsjednik ovog društva prof. dr. Franjo Topić.