SUSRET KUD-ova

 

Sv. Ivi pohitaj, pomoli se i zapivaj

 

Povodom svetkovine sv. Ivana Krstitelja u Podhumu kod župne crkve

organizirana 5. smotra folklora i narodnih običaja

 

Događaji koji su na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja u dvorište ispred crkve i župne kuće u Podhumu izmamili velik broj posjetitelja, osobito mladih, bili su večernja sv. misa, na kraju koje je bio blagoslov djece, i peta smotra folklora i narodnih običaja pod nazivom „Sv. Ivi pohitaj, pomoli se i zapivaj“.

 

Program je započeo pola sata prije sv. mise svečanim mimohodom društava ispred mjesne škole. Euharistijsko slavlje u osamnaest sati predvodio je dr. fra Ivan Šarčević, glavni urednik „Svjetla riječi“ i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, u koncelebraciji župnika fra Jure Papića, đakona fra Josipa Mihaela Matijanića i vidoškog župnika fra Pere Kuliša.

 

Nakon sv. mise započeo je program susreta kojeg je otvorio domaći KUD „Kamešnica“ iz Podhuma izvedbom starog običaja svatovanja. Zatim su nakon kratkog predstavljanja pojedinog društva nastupili KUD „Naši korjeni“ iz Bistrice kod Žepča, HKUD „Sitan tanac“ iz Šujice, najmlađe KUD u livanjskom kraju „Tribanj“ iz Bile, KUD “Ravnica“ iz Oštre Luke, HKUD „Donja Rama“ iz Rame, KUD “Primorski Dolac“ i KUD „Rudine“ iz Vidoša, izvodeći razna kola i narodne običaje tipične mjestu iz kojeg dolaze.